Fiscalitat
Política 28/07/2022

El Govern defensa un augment dels recursos per al 2023 i avançar cap a la compensació del deute per infrafinançament

Rosario Sánchez ho ha defensat davant el Consell de Política Fiscal i Financera, en què s'ha anunciat que flexibilitzarà l'objectiu de dèficit, que passarà del 0,1% al 0,3% del PIB

ARA Balears
2 min
Rosario Sánchez durant el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) celebrat a Madrid.

El Govern de les Illes Balears ha defensat l’augment dels recursos que rebran les comunitats autònomes per al 2023, a través del sistema de finançament autonòmic o, si fos necessari, mitjançant la creació d’un nou fons estatal específic, així com l’ampliació del marge de dèficit de referència per a l’any vinent respecte de la previsió plantejada inicialment, tal com s’havia reclamat, en el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) duit a terme a Madrid.

La consellera Rosario Sánchez ha valorat l’augment global dels recursos del sistema de finançament autonòmic que rebran les comunitats autònomes per al 2023, el qual reflecteix l’increment de la recaptació tributària a conseqüència de la recuperació econòmica, i ha plantejat la possibilitat de dotar un fons específic per a l'any que ve, si calgués, en funció del nivell de recursos assignats.

És important, ha dit, que l’Administració de l’Estat continuï “acompanyant” les comunitats per afrontar l’increment de despeses derivat de l’escenari actual de la guerra a Ucraïna, d’increment de preus i inflació, tal com ha fet els darrers anys per superar la crisi derivada de la covid-19, amb diverses mesures de suport del govern d’Espanya a les comunitats autònomes.

En aquest sentit, ha recordat els fons extraordinaris rebuts per fer front a la pandèmia i l’èxit de la línia d’ajuts directes a empreses i autònoms amb 855 milions de fons estatals. Així mateix, ha valorat, amb vista al 2023, l’ampliació de la taxa de dèficit de referència proposada pel Ministeri a les comunitats autònomes del 0,1% plantejat inicialment a un 0,3% del PIB, un increment de dues dècimes respecte de la previsió inicial del Ministeri d’Hisenda.

La consellera considera que es tracta d’una “bona notícia” per als nous pressuposts, tal com s’havia demanat, i suposa un major marge de despesa per afrontar les necessitats socials i econòmiques en els nous comptes. En el cas de les Illes Balears, aquesta taxa de referència del 0,3% suposa un marge de dèficit de més de 90 milions d’euros per al 2023 –un augment superior als 60 milions respecte de la previsió inicial del 0,1% del PIB-.

Com ja s’ha fet els darrers anys, el Ministeri proposa una taxa de referència de dèficit a les comunitats autònomes, malgrat que es mantenen suspesos els límits de dèficit, deute i regla de despesa. La suspensió, ja aplicada els anys 2020, 2021 i 2022, s’emmarca en el context derivat de la pandèmia, i enguany també de les repercussions de la invasió de Rússia a Ucraïna, i en el manteniment per part de la Comissió Europea de la mesura excepcional adoptada el 2020 d’activar la clàusula de salvaguarda del Pacte d’Estabilitat i Creixement per tal de dotar les administracions de major flexibilitat per afrontar la recuperació econòmica.

stats