Política 30/03/2022

El govern estatal destinarà 142 milions d'euros a la nova depuradora de Palma

El projecte té l'objectiu d'ampliar la capacitat de l'actual fins a 90.000 metres cúbics per dia

ARA Balears
2 min
Depuradora EDAR I.

La nova depuradora de Palma rebrà uns 142 milions d'euros del govern estatal, segons ha aprovat el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic. Amb aquest pressupost, que serà cofinançat pels fons Next Generation de la Unió Europea, es duran a terme la licitació del contracte de redacció del projecte, l'execució de les obres i la posada en marxa de les instal·lacions.

Hi ha un termini de 48 mesos per executar aquesta iniciativa, sis dels quals seran per a la redacció del projecte, 30 aniran destinats a l'execució de les obres i els 12 restants corresponen a l'habilitació de les instal·lacions, segons recull Europa Press.

90.000 metres cúbics per dia

Un dels principals objectius d'aquesta actuació és ampliar la capacitat de la depuradora actual fins a 90.000 metres cúbics per dia. A més, també incorporarà un tractament específic de l'eliminació de nutrients, que permetrà adequar les condicions dels abocaments a zones sensibles.

Per altra banda, cerca millorar la qualitat de l'efluent mitjançant un procés de tractament terciari, que permetrà la reutilització de les aigües per al reg.

La primera fase del projecte inclou l'execució d'un tractament primari de la totalitat del cabal que arriba a l'Estació Depuradora d'Aigües Residuals, que té una capacitat de 33.000 metres cúbics per hora. Segons el Ministeri, es tracta d'un tractament biològic capaç de tractar un cabal mitjà de 60.000 metres cúbics per dia.

Tractament de fangs

A més, la nova depuradora també introdueix un tractament de fangs mitjançant digestió anaeròbia i hidròlisi tèrmica, que en suposarà un major aprofitament energètic i la possibilitat d'ús en agricultura.

D'altra banda, en una segona fase es completaran les línies de tractament biològic fins a 90.000 metres cúbics per dia i s'executarà el nou emissari, que inclou un tram submarí de cinc quilòmetres de longitud.

Conveni subscrit amb Emaya

Aquesta actuació s'emmarca en el conveni subscrit amb l'Empresa Municipal d'Aigües i Clavegueram (Emaya), el 30 de juny de 2021, per a la remodelació i l'ampliació de l'estació depuradora d'aigües residuals de Palma II, unes obres "imprescindibles per posar fi als problemes de depuració de la ciutat".

En aquest sentit, EMAYA ha apuntat que, un pic acabades, permetran augmentar la capacitat de la instal·lació actual i millorar la qualitat de l'abocament, per complir amb la directiva en matèria de depuració d'aigües residuals.

stats