Societat 14/05/2021

L'Estat pagarà el 80% de la nova depuradora de Palma amb fons europeus

Aportarà 104,8 milions d'euros dels 131 que costarà l'obra, que es preveu iniciar el 2023

ARA Balears
1 min
El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir; la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera; la presidenta del Govern, Francina Armengol; i el batle de Palma, José Hila.

PalmaEl Ministeri de Transició Ecològica s'ha compromès aquest divendres a pagar el 80% de la construcció de la nova depuradora de Palma, que ha de posar fi al vessament d'aigües fecals que es produeix a la badia quan plou amb intensitat. Això suposa que l'Estat aportarà, mitjançant els fons europeus, 104,8 milions d'euros dels 131 milions que costarà l'obra, que podria començar el 2023, segons ha informat el Govern en un comunicat. La resta del finançament l'aportarà la Conselleria de Medi Ambient a través del cànon de sanejament.

La nova infraestructura implicarà una gestió més eficient de l'aigua, que se suma a altres inversions fetes per Emaya, les quals permetran reduir fins al 90% la contaminació de les aigües fecals que acaben a la mar. L'Executiu balear i l'Ajuntament de Palma han tancat l'acord amb el Ministeri aquest divendres, i la presidenta balear, Francina Armengol, ha celebrat l'entesa: "És una infraestructura cabdal per a les Balears i per a Palma".

El conseller de Medi Ambient, Miquel Mir, ha destacat que el compromís del Govern amb els problemes de sanejament de Palma ha estat constant. Ha recordat que el 2017 es va signar un protocol d'inversions, renovat el 2019, que ha permès disposar de 91 milions d'euros, que se sumaran a la partida per pagar la depuradora.

D'altra banda, el Govern i el Ministeri també han acordat una inversió de 40 milions d'euros per a la protecció de la biodiversitat i el manteniment dels torrents de les Balears a càrrec de l'Estat. Ara, la Conselleria de Medi Ambient i el Ministeri redactaran un conveni per definir els termes en què es farà aquesta aportació i treballaran de manera conjunta per establir quines són les actuacions que es finançaran amb aquests doblers.

stats