Política 23/03/2020

L'ERTO d'Air Nostrum afectarà 1.439 persones i durarà tres mesos

Marc Pons assegura que es garantiran els serveis mínims entre illes

Ivan Martin
2 min
L'aturada de totes les rutes ha precipitat l'ERTO d'Air Nostrum que afectarà 1.500 treballadors.

MaóAir Nostrum ha començat a aplicar l'Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) que afecta 1.439 treballadors i que durarà fins dins 30 de juny. Actualment està esperant que l'autoritat laboral autoritzi la proposta que ha presentat, segons indica Efe.

Aquest ERTO pretén minimitzar al màxim l'impacte de la crisi del coronavirus i mantenir a mitjà i llarg termini els llocs de feina. La companyia ha paralitzat quasi totalment la seva activitat i un nombre important d'avions per les restriccions de la crisi del coronavirus.

El sindicat Comissions Obreres (CCOO) ha demanat que l'ERTO sigui igual per a cada treballador, de manera que si en un lloc de feina es necessita una persona cada dia, no sigui sempre la mateixa i es facin torns. L'aplicació de l'ERTO estarà vinculada a la càrrega de feina prevista en cada una de les àrees. Així, els diferents col·lectius de la plantilla es veuran afectats en funció de la seva activitat i àrees laborals.

Així, els vinculats als vols estaran pràcticament sense activitat, mentre que a l'àrea tècnica es continuarà amb la càrrega laboral, ja que l'aturada massiva d'avions s'aprofitarà per avançar feines que permetin tornar a operar amb la màxima eficiència quan es tornin a reprendre els vols.

Entre un 90% i 100% de les plantilles dels col·lectius de vol, pilots i tripulants de cabina de passatgers es veuran afectats i a l'àrea tècnica, entre un 50% i 100%. La resta del personal d'oficines i serveis centrals serà superior al 50% i el president i membres que formen la direcció de l'empresa queden a un 75%.

El conseller de Mobilitat balear, Marc Pons, ha detallat que la mesura de la companyia "es tracta d'un expedient de regulació de tres mesos adaptable al termini de l'estat d'alarma. No estan operant amb cap destinació i han paralitzat l'empresa, però quan tornem a la normalitat els treballadors seran contractats".

El Govern balear i el govern espanyol asseguren que vetllaran per garantir la freqüència mínima aèria entre les illes. Aquest és el principal objectiu de l’Executiu autonòmic davant l’ERTO presentat per Air Nostrum. En declaracions a IB3, Pons, ha admès que vigilaran els futurs ERTO que presentin les empreses: “Cal assegurar el manteniment de les connexions mínimes; som conscients que probablement altres companyies adoptin decisions com Air Nostrum, però estam en coordinació amb el govern espanyol per preservar la ruta en el marc d’un estat d’alarma”.

Finalment, Pons ha enviat un missatge de tranquil·litat a la societat balear: “Estam permanentment en contacte amb companyies aèries i marítimes”. I entén que la decisió d’Air Nostrum no afectarà futures connexions: “Confiam que tornin a operar amb destins com Madrid; cada empresa té una estratègia per afrontar i sobreviure en temps de crisi, i ells entenen que, si no fan cap operació, cal reduir costos per poder recuperar-se després”.

stats