Parlament
Política 17/04/2024

El Govern arxiva la denúncia contra un conseller de Vox per blanquejar el franquisme

Considera que les paraules de Gil, que va parlar del cop d'estat de 1936 com "la darrera croada d'alliberament", no incompleixen la Llei de memòria

ARA Balears
2 min
La consellera de Presidència, Antònia Estarellas, aquest matí al Parlament

PalmaEl Govern ha donat carpetada a la denúncia de Memòria de Mallorca (a la qual es van sumar el PSIB i l'exdirigent de Podem Jesús Jurado) contra el conseller de Vox David Gil per blanquejar el franquisme. Gil va dir durant un ple a la institució insular que el cop d'estat de 1936 va ser "la darrera croada d'alliberament". L'informe de la Conselleria de Presidència ha conclòs que, malgrat que l'expressió de Gil és "totalment desafortunada, no sembla" que infringeixi la Llei de memòria, una norma que, de fet, el PP i Vox preveuen derogar en breu. De la mateixa manera, assenyala que, en el seu discurs, Gil va assegurar que Vox "defensa una política de reconciliació i concòrdia, que no obri ferides, sinó que cerqui tancar-les, promovent un relat que abasti totes les víctimes de la 'tragèdia' que suposà 'la darrera croada d'alliberament'".

En el seu article 36.b), la llei considera una infracció greu "les manifestacions o exhibicions per part de representants públics i funcionaris de l'Administració de la Comunitat Autònoma que enalteixin o facin apologia del cop militar de 1936, la Guerra Civil i la dictadura". Però, tot i això, els tècnics del Govern no han considerat que aquesta infracció sigui aplicable a les paraules de Gil, tal com ha informat l'Executiu. El PSIB ha retret a la presidenta del Govern, Marga Prohens, i el president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, l'arxivament de la denúncia, que ha titllat de "deriva neofranquista". En un comunicat, els socialistes han considerat que aquestes declaracions són "una apologia del cop d'Estat franquista" i han assegurat que Gil va fer aquestes declaracions en el ple davant "l'estupor dels presents".

Vox registra una proposició de llei perquè els menors vagin als toros

En paral·lel, Vox ha anunciat que ja ha registrat una proposició de llei per modificar la llei de regulació de les corregudes de toros per permetre-hi l'entrada dels menors d'edat. La portaveu del grup parlamentari, Manuela Cañadas, ha assegurat que han presentat la norma amb caràcter d'urgència davant la proximitat de l'inici de la temporada taurina. "Sempre defensam que, en lloc de prohibir, quelcom que agrada tant a l'esquerra, optam perquè dins i fora de les places de toros, i en un lloc visible, s'instal·lin cartells que adverteixin que l'espectacle pot ferir la sensibilitat dels espectadors", ha exposat.

stats