Administració pública
Política 05/01/2024

El Govern actualitza el règim sancionador, que a partir d'ara no permetrà denúncies anònimes

Aquesta norma substitueix la de 1994 i també preveu reduccions de les multes si es reconeix la responsabilitat

1 min
El portaveu del Govern, Antoni Costa, juntament amb el conseller d'Educació, Antoni Vera, aquest divendres després del Consell de Govern.

PalmaEl Consell de Govern ha aprovat aquest divendres el nou Reglament sancionador de l'Administració de la Comunitat Autònoma (Decret 1/2024), que substitueix la norma de 1994 i que entrarà en vigor un mes després de publicar-se en el BOIB. El nou reglament no permetrà les denúncies anònimes i, a més de la identitat del denunciant, s'haurà d'especificar el moment dels fets i identificar els presumptes responsables, si és possible, juntament amb un relat del que hagi passat. Tampoc no es tramitaran les denúncies "notòriament infundades".

Segons ha assenyalat el portaveu del Govern, Antoni Costa, tots els serveis jurídics de les conselleries han col·laborat en aquest reglament, que s'ha aprovat tres anys i mig després d'iniciar-se un procés participatiu. La nova norma s'aplicarà a les àrees on la Comunitat Autònoma té competències, excepte les sancions tributàries i altres matèries amb procediments propis, que el Govern no ha especificat. També s'aplicarà als ajuntaments i consells insulars.

L'Executiu ha indicat que "una de les principals novetats del reglament" són "els criteris de protecció de la presumpció d'innocència i de confidencialitat". Ara bé, quan se li ha demanat què volia dir exactament això, Costa s'ha limitat a comentar que no estava en condicions d'explicar-ho.

D'altra banda, el reglament distingeix entre persones "presumptament responsables" i "altres persones interessades en la resolució del procediment". Així, les primeres podran accedir a l'expedient sancionador sense limitacions, mentre que les persones interessades no el tindran. Els presumptes responsables podran triar la seva preferència lingüística pel que fa a les notificacions. Quant al pagament de les sancions, hi haurà una reducció de l'import si la persona imputada en reconeix la responsabilitat.

stats