Política 18/06/2023

Collboni, nou alcalde de Barcelona amb els vots dels comuns i el PP

Trias, tot i ser el cap de la llista més votada a les eleccions, queda fora del govern i el pacte amb ERC esdevé paper mullat

5 min
Jaume Collboni al concurs de paelles de la Marina del Port

BarcelonaXavier Trias creia que aquest dissabte sortiria del Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona investit alcalde. Tot apuntava que així seria després dels vetos creuats de les darreres setmanes i també del pacte forjat amb Ernest Maragall (Esquerra), però finalment no ha passat. Qui ha sortit amb la vara a les mans a la plaça Sant Jaume ha estat el candidat socialista, Jaume Collboni, després d'un gir d'última hora que li ha permès reunir els vots del seu grup, els dels comuns i els del PP. Una majoria absoluta del ple que ha frenat la possibilitat que Junts s'emporti l'alcaldia de la capital catalana, malgrat que va ser la força més votada el 28-M.

Tot s'ha torçat per a Xavier Trias quan faltava menys d'una hora per la constitució de l'ajuntament. Els comuns, que havien dit que no participarien en cap "triangulació" amb el partit d'Alberto Núñez Feijóo, han anunciat en un comunicat que donaven els seus vots a Collboni i que es quedaven a l'oposició. Un gest que facilitava, alhora, que el PP també mogués fitxa: Daniel Sirera (PP) havia posat com a condició per votar el PSC que els comuns no fossin a l'executiu. Amb aquest nou escenari, els regidors electes del 28-M de Barcelona han entrat a la sala de plens sense tenir la certesa del que acabaria passant i la tensió s'ha mantingut fins al final de la votació, per urna i secreta: Jaume Collboni ha obtingut 23 vots –els del PSC, els comuns i el PP– i Xavier Trias 16, els de Junts i els d'Esquerra. Ja proclamat alcalde de Barcelona, Collboni ha intentat ser conciliador: ha dit que "governarà per a tots els barcelonins" independentment de la "ideologia" i del que votessin a les eleccions, i també s'ha dirigit a Trias per dir-li que li té "afecte personal": "Hem parlat de la ciutat i li he consultat coses".

Xavier Trias i Ernest Maragall al ple.
Xavier Trias durant el seu discurs.
Ada Colau dirigint-se a Jaume Collboni.

Però les cares a la bancada de Junts i també les d'Esquerra –que és el segon cop que acaricia el govern de la ciutat sense arribar a assolir-lo– ho deien tot. "S'ha de saber guanyar i perdre amb elegància, i aquí hi ha gent que no sap perdre amb elegància [...]. S'equivoquen!", ha sentenciat dirigint-se a Collboni i també a Ada Colau el candidat de Junts, que també ha admès que aquest dissabte tenia preparat un discurs com a nou alcalde. Segons ell, la d'aquest dissabte és la tercera vegada que una "operació d'estat" condiciona l'alcaldia: ha citat l'informe apòcrif que li atribuïa falsament diners a Suïssa, i ha remarcat que després va perdre les eleccions el 2015; la fórmula d'Ada Colau amb Manuel Valls i els socialistes per evitar que Ernest Maragall fos escollit alcalde el 2019; i enguany amb la impossibilitat d'elegir-lo a ell. "A veure si deixen de fer bestieses i de crear situacions difícils [...]. Amb 76 anys ja ho deia: si no soc alcalde, que us bombin a tots [...]. Me n'aniré a casa amb la consciència tranquil·la", ha clamat, suggerint que no tothom ho podrà fer.

El candidat d'Esquerra, Ernest Maragall, amb qui Trias havia signat un pacte per governar, també s'ha expressat en la mateixa línia, tot i que ell ha dit que es quedaria a l'ajuntament: ha acusat els tres partits de fer un pacte "contra la voluntat" de les urnes. "Amb quin programa ha estat escollit Jaume Collboni amb els vots dels comuns i del PP? [...]. La ciutadania no els ho perdonarà", i ha afegit: "Això no té res a veure amb Barcelona, tampoc amb dreta o esquerra, i encara menys amb la independència. Té a veure amb el poder fred i descarnat".

Els comuns carreguen contra el model de Trias i el PP es felicita

"Senyor Trias, em sap greu. Tenim models de ciutat oposats", ha replicat Ada Colau durant la seva intervenció, a més d'assegurar que han arribat al ple "sense saber què passaria" amb la votació de Collboni. Ha justificat el moviment per evitar que Junts lideri Barcelona: "La Convergència del 3% no havia de tornar a governar aquesta ciutat". La ja exalcaldessa ha explicat que Collboni els havia ofert ser en un "pacte secret" per formar part del govern, però que ho ha rebutjat: "Farem d'oposició". Una decisió, en tot cas, que ha celebrat el PP. "He complert la meva paraula", ha dit Sirera: "Vaig dir que no faria alcalde un separatista ni permetria que els comuns fossin al govern municipal de Barcelona". El popular també ha retret a Trias, amb qui ha parlat aquests dies, el pacte amb Esquerra: "No m'agradava la música". Per la seva banda, l'extrema dreta de Vox, que ha entrat per primer cop a l'ajuntament barceloní, ha enviat un avís al socialista: "Si ve més del mateix, trobaran en nosaltres el seu pitjor malson".

El pacte que ha permès a Jaume Collboni ser alcalde de la capital catalana ha estat cuinat a Madrid. Fonts del PP a l'Estat asseguren que aquest dijous, 15 de juny, el coordinador general del PP, Elías Bendodo, es va posar en contacte amb el secretari d'organització del PSOE, Santos Cerdán, i que va oferir el seu suport amb "l'única condició que Ada Colau no estigués a l'equip de govern". "Així aconseguim retirar de la governabilitat de Barcelona tant el partit de Carles Puigdemont com l'esquerra rupturista i sobiranista que tant mal ha fet a la ciutat", han assegurat aquestes fonts. Tanmateix, el PSOE ha negat aquest punt i ha assegurat que Cerdán no va participar en cap negociació i que en tot moment es va remetre el PP a parlar directament amb Collboni –informa Ot Serra.

Jaume Collboni i Xavier Trias dirigint-se al Palau de la Generalitat.
El president Pere Aragonès saludant l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, al Palau de la Generalitat.

Precisament per aquest motiu, l'elecció de l'alcalde socialista ha estat criticada pel president de la Generalitat, Pere Aragonès. Després que Collboni hagi creuat la plaça Sant Jaume per encaixar les mans amb el cap de l'executiu català –un gest que forma part de protocol–, Aragonès ha lamentat que el nou alcalde hagi estat elegit per "partits amb models de societat diferents" i també "raons oposades i contradictòries". "Es projecta l'ombra d'un acord fet des de Madrid entre els dos grans partits. Catalunya s'ha de decidir des de Catalunya i Barcelona s'ha de decidir des de Barcelona", ha criticat.

L'acord Junts-ERC, en paper mullat

Amb l'elecció de Jaume Collboni, l'acord assolit entre Junts per Catalunya i Esquerra per governar plegats Barcelona –i que han ratificat les seves respectives bases aquest dissabte– ha quedat en paper mullat. Aquest vespre a darrera hora, des de Junts expressaven el "xoc" pel moviment PSC-comuns-PP i coincidien amb Esquerra a considerar una "operació d'estat" l'elecció de Jaume Collboni com a alcalde. Després de les disputes pels pactes postelectorals i que la unitat independentista hagi fet aigües als municipis, aquest dissabte republicans i juntaires sí que veuen de la mateixa manera el que ha passat a Barcelona.

stats