Escàndol
Política 02/04/2024

Armengol no té inconvenient a declarar sobre el cas Koldo en el Senat, però consultarà els lletrats

La Constitució estableix que és obligatori comparèixer a les cambres en el marc de comissions d'investigació

ARA Balears
2 min
Ábalos i Armengol en l'acte de presentació de candidatures al Congrés i al Senat dels Socialistes de les Balears l'any 2019.

PalmaLa presidenta del Congrés, Francina Armengol, no té inconvenient a acudir a la comissió del Senat per investigar el cas Koldo, però consultarà els serveis jurídics al respecte quan es formalitzi la petició perquè declari. El PP, que té majoria absoluta a la Cambra Alta, ha avançat que Armengol serà una de les persones que citaran, ja que era presidenta de les Balears durant la pandèmia, quan l'Executiu illenc va contractar l'empresa vinculada a la trama. A més, també és previsible que els populars la citin a la comissió del Congrés, que no només investigarà el cas Koldo, sinó també els presumptes fraus en contractes de mascaretes de totes les administracions públiques.

Fonts de l'entorn d'Armengol no veuen a priori cap impediment legal perquè s'interrogui la presidenta del Congrés en aquest òrgan del Senat. No obstant això, la seva intenció és consultar els serveis jurídics de la institució una vegada es rebi la petició formal de compareixença, segons han informat les agències Efe i Europa Press. Cal recordar que l'article 76.2 de la Constitució estableix que "serà obligatori comparèixer a requeriment de les cambres" en el marc de les comissions d'investigació. "Serà obligatori comparèixer a requeriment de les cambres. La llei regularà les sancions que es puguin imposar per incompliment d'aquesta obligació", assenyala el text legal. Des de l'entorn de la presidenta s'insisteix en el fet que Armengol no va participar en cap trama fraudulenta quan encapçalava el Govern i que tots els contractes varen ser fiscalitzats.

Mentre que els populars han deixat clar que cridaran a comparèixer Armengol i el ministre de Política Territorial, Ángel Víctor Torres, el PSOE enfoca el seu llistat per a la comissió del Congrés en responsables polítics i tècnics de la Comunitat de Madrid i de Galícia, un enfocament que obre la porta a demanar les compareixences d'Isabel Díaz Ayuso i Alberto Núñez Feijóo. Ara bé, les compareixences en el Congrés dependran dels acords entre els socialistes i els seus socis parlamentaris i de coalició.

stats