La forta pujada del PSOE per la guerra neutralitza el creixement de PP i Vox

Unides Podem perd gairebé dos punts i Cs se situa a la vora de la desaparició, segons el CIS

2 min
El president espanyol, Pedro Sánchez, al comitè federal del PSOE

MadridLa gestió del govern espanyol de la crisi d'Ucraïna està impulsant el PSOE i penalitzant Unides Podem, segons el CIS, mentre que el PP i Vox es beneficien de la patacada de Cs. Així, el PSOE creix tres punts en intenció de vot i arriba al 31,5%. Molt lluny se situa el PP, que tot i que creix dos punts i mig després de la seva crisi interna, es queda en un 23,8%. La distància entre els dos partits s'eixampla fins als 7,7 punts. En realitat, la forta pujada del PSOE neutralitza el creixement de la dreta, ja que Vox també augmenta la seva intenció de vot en un punt i mig, passant del 14,8% al 16,3%. I com s'expliquen aquests dos creixements? Doncs bàsicament pel retrocés que pateixen Unides Podem, que baixa del 13,6% a l'11,8%, i també Cs, que amb un 3,2% en intenció de vot se situa a la vora de la desaparició. Des que Cs va irrompre en la política espanyola, aquest és el seu pitjor resultat. Al gener ja es va situar en el 4%, i al febrer havia revifat fins al 4,8%. En aquesta enquesta, però, ja s'enfonsa fins al 3,2%, una xifra que és una sentència de mort per a la formació taronja.

L'enquesta és especialment preocupant per a Unides Podem, que veu com la bona imatge de la seva futura candidata, Yolanda Díaz, l'única que aprova amb un 5,23, no s'acaba de traduir en resultats, i el PSOE els va menjant terreny, ara arran de la invasió russa a Ucraïna. I és que, a grans trets, l'electorat d'Unides Podem es mostra d'acord amb la posició del govern espanyol en aquesta crisi i només un terç hi és crític. En el bloc de la dreta les notícies són ambivalents per al PP. Si bé per un costat el lideratge virtual d'Alberto Núñez Feijóo es veu recompensat amb una pujada, també es consolida l'extrema dreta de Vox, que supera el resultat de les eleccions del novembre del 2019, quan va treure un 15%.

Si mirem els partits independentistes catalans, crida l'atenció que la CUP, amb un 1,1% d'intenció de vot, està gairebé a punt d'atrapar Junts, que perd tres dècimes i se situa en l'1,3%. En canvi, ERC reforça el seu lideratge i passa del 2,5% al 2,7%. Tot i això, aquesta xifra se situa molt per sota del 3,6% obtingut per la llista encapçalada per Gabriel Rufián el 2019. En conjunt, els tres partits perdrien 1,7 punts, i només la CUP milloraria, encara que molt lleugerament, el resultat del 2019.

Pel que fa a les preguntes específiques sobre la crisi d'Ucraïna, un 12% es mostra molt d'acord amb la gestió que n'està fent el govern espanyol, un 27,7% bastant d'acord i un 23,6% una mica d'acord. Les posicions crítiques, doncs, són minoritàries. De fet, només són majoria entre els electorats de Vox, Bildu i la CUP.

stats