Forcadell surt aquest dissabte de Wad-Ras en tercer grau

El servei de Classificació del Govern català li ha concedit la semillibertat un cop superat el brot de covid-19 a la presó

i
Aleix Moldes
2 min
L’expresidenta del Parlament Carme Forcadell arribant a Wad Ras dilluns passat després de tornar del voluntariat.

BarcelonaNomés quedava el cas de Carme Forcadell per resoldre i aquest dissabte el servei de Classificació de la Generalitat de Catalunya li ha concedit el tercer grau com a la resta dels presos polítics. El cas de l'expresidenta del Parlament català, que sortirà de forma immediata per passar el cap de setmana a casa, estava pendent pel brot de covid-19 que hi havia a la presó de Wad-Ras i que imposava el confinament de les internes. Finalment les útimes proves PCR han resultat negatives i Forcadell també passarà al règim de semillibertat. La seva sortida està prevista a les 13h i ERC ha convocat a la porta de la presó per rebre-la amb el president del partit, Oriol Junqueras, al capdavant de la delegació republicana. Tots dos no es veuen físicament des del judici del Suprem, és a dir des del juny del 2019, malgrat que durant el 2020, primer a través del 100.2 i, després, del tercer grau havien passat temps fora de les presons.

Com en el cas dels altres vuit presos polítics, la Generalitat argumenta que s'ha comprovat en ella una "evolució positiva" i que ja ha demostrat, via 100.2 i també tercer grau, que en l'experiència fora de la presó ha tingut "ple compromís amb la tasca encomanada" i una valoració, de nou, "positiva", tant pel procés de reinserció comunitari com pel manteniment del vincle familiar. La seva "màxima col·laboració" amb la resta d'interes i amb el personal de la presó també ha contibuït al seu veredicte favorable.

Forcadell ja havia estat classificada en tercer grau per la Generalitat el juliol de l'any passat (ara han passat sis mesos, fet pel qual la conselleria de Justícia creu que encara està més justificat), però va perdre la semillibertat a principis de desembre, quan el Tribunal Suprem va revocar les decisions de la Generalitat. Ara, l'última instància tornarà a ser la sala penal que presideix Manuel Marchena i que ja va advertir que, per concedir el tercer grau en un cas de condemna per sedició, es necessita una justificació "excepcional". Abans d'arribar al Suprem, però, el cas està en mans de la Fiscalia, que encara no ha anunciat recurs als jutges de vigilància penitenciària, que seran els que determinaran si suspenen les sortides dels presos mentre estudien el cas o bé si els deixen fer vida fora de la presó mentrestant.

Com la resta dels presos, Forcadell podrà decidir si torna a Wad-Ras o bé si tria un centre obert per anar a dormir-hi de dilluns a dijous (durant vuit hores). La resta del temps el podrà passar fora.

stats