Forcadell demana "valentia" al PSOE amb els indults però assegura que és "complicat"

L'expresidenta del Parlament dona per fet que perdrà el tercer grau quan la Fiscalia recorri al Suprem

ARA
2 min
L'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, en un acte d'ERC aquest dimecres.

BarcelonaCarme Forcadell demana que el PSOE demostri "valentia" i tiri endavant els indults. En una entrevista a l'ACN, l'expresidenta del Parlament reclama que els socialistes treballin per tirar endavant aquesta mesura de gràcia, que el govern espanyol encara ha de resoldre. A hores d'ara, està a l'espera que el Tribunal Suprem enviï els seus informes –l'Advocacia de l'Estat encara no ha fet arribar el seu, mentre que la Fiscalia ja s'hi va mostrar en contra–. Forcadell, amb tot, admet que és "complicat" que els indults tirin endavant perquè considera que Unides Podem té "una força relativa". "Tinc els meus dubtes, perquè la situació, el context i les majories són les que són, i Podem té una força relativa", afirma, tot i que no veu "impossible" que l'executiu espanyol els avali.

Forcadell reclama que el govern espanyol concedeixi l'indult als presos, però insisteix en l'amnistia com la solució per la seva llibertat per davant de l'indult. Considera que una llei d'amnistia és un "reconeixement clar" del conflicte amb l'Estat, perquè "demostra voluntat de solucionar-lo". Ara bé, l'expresidenta del Parlament admet que cal ser "realista" perquè la majoria al Congrés per aprovar una llei d'amnistia "no hi és". En aquesta línia, tot i avalar l'indult i la reforma del Codi Penal, considera que són "pedaços", a més de constatar que fins ara el govern espanyol no ha fet "absolutament res" per acostar aquestes vies.

La pèrdua del tercer grau

En l'entrevista, Forcadell també dona per fet que els i les "preses polítiques" perdran la condició del tercer grau "tan aviat" com la Fiscalia recorri aquest règim de semillibertat al Tribunal Suprem. "Evidentment que tornarem a entrar a la presó, com l'altra vegada. Del Suprem no n'esperem res, perquè voldria que passéssim tots els anys tancats sense sortir ni a veure la llum del sol", ha denunciat.

Sigui com sigui, celebra que, de moment, els presos de Lledoners també mantinguin el tercer grau: "Va ser una decisió altament satisfactòria. Estic més contenta si tots 9 estem en la mateixa situació".

Entén la "frustració" dels joves expressada en les protestes, però no subscriu les actituds violentes

D'altra banda, sobre les protestes d'aquests últims dies en contra de l'empresonament del raper Pablo Hasél, l'expresidenta de l'ANC ha lamentat la "frustració" que té el jovent, "sense perspectives ni projecte de vida" com a conseqüència de les crisis econòmiques i socials, també agreujades per la pandèmia. Forcadell ha reclamat que no es criminalitzi la joventut ni es facin generalitzacions pels casos de vandalisme durant les mobilitzacions. De la mateixa manera, ha reclamat que tampoc no es criminalitzi tot el cos dels Mossos per les "males praxis" que ,diu, s'han d'investigar.

"Això és molt dur, i d'alguna manera ho intenten processar i treure. Ho entenc", ha afegit. De la mateixa manera, l'exdirigent d'ERC alerta que la violència només genera més violència, i que aquesta actitud "no soluciona res". Així, defensa que el pacifisme "és bo sempre, ara i abans". Forcadell conclou que cal trobar un "desllorigador" perquè la joventut es torni a engrescar i recuperi la il·lusió: "Els podem tornar a esperançar, i a buscar un projecte que els engresqui".

stats