Política 30/07/2020

El jutge rebutja la petició de la Fiscalia de suspendre el tercer grau i manté la semillibertat de Bassa i Forcadell

Un altre jutjat, en canvi, retira la semillibertat a Rull i té pendent resoldre sobre Turull

Ara
4 min
Carme Forcadell i Dolors Bassa surten per primer cop de la pressó

BarcelonaL'expresidenta del Parlament Carme Forcadell i l'exconsellera Dolors Bassa mantindran el tercer grau, de moment. Així ho ha decidit el jutge de vigilància penitenciària número 1 de Barcelona després que la Fiscalia hagi interposat un recurs contra la seva semillibertat. Es tracta només d'una primera decisió que ha pres sense entrar en el fons de l'assumpte, de manera que més endavant es pronunciarà de forma definitiva sobre el seu tercer grau.

La decisió, en canvi, de la jutge de vigilància de Lledoners ha estat ben diferent. Tal com ja va fer dimarts amb la resta de presos, aquest dijous ha acordat enviar a la presó als exconseller Josep Rull i Jordi Turull, que aquesta tarda han ingressat al centre penitenciari de Sant Joan de Vilatorrada i ja no en sortiran.

La resolució sobre Turull, però, no ha arribat fins a les vuit del vespre. Uns minuts abans, el TSJC ha emès una nota on ha informat que el jutjat de vigilància penitenciària número 5 no havia pogut resoldre el recurs presentat per la fiscalia contra el tercer grau de l’exconseller de la Presidència perquè només li havia donat temps de dictaminar sobre Rull. Tanmateix, poc després, el TSJC ha enviat una altra nota informant que el jutjat 5 els ha comunicat que també s'ha signat i notificat la suspensió del tercer grau a Turull.

Minuts abans d'ingressar a la presó, Rull i Turull han ofert unes breus declaracions a la premsa i als activistes que han acudit a donar-los suport. Turull ha considerat la retirada del tercer grau de "venjança, d'escarment", i ha demanat a l'independentisme que no "afluixi: gas a fons". "Això va de democràcia, va de dignitat. Visca Catalunya lliure", ha sentenciat. Al seu torn, Rull ha anunciat que presentaran un "recurs contra la suspensió del tercer grau". "Presentarem tots els recursos que faci falta, però on recorrem? Davant de qui?", s'ha preguntat l'exconseller: "Al final tenim clar que això es dirimirà a les urnes".

Per a Rull, el més "greu" és que la Fiscalia els exigeixi "renunciar" a les seves idees: "I ho escriu literalment, s'expressa en aquests termes". "Això és una autèntica vergonya, i el problema ara el tenim els independentistes catalans i els que entrarem a la presó, però el problema el tindrà qualsevol que gosi discrepar, perquè quan les togues prenen el control de tot sense cap mecanisme de contrapoder, això vol dir la fi de la democràcia", ha etzibat l'exconseller.

En la interlocutòria de Forcadell i Bassa, el magistrat argumenta que de la resolució del Tribunal Suprem la setmana passada no es desprèn un canvi en la doctrina penitenciària i que, per tant, el recurs del fiscal en primera instància no té perquè tenir caràcter suspensiu (com si ho seria en la següent instància). Per això rebutja en aquest moment processal tornar a posar Bassa i Forcadell a la presó.

"El jutjat penitenciari número 1 de Barcelona ha aplicat el que diu la llei per això Bassa i jo no entrem a la prsó. Molt greu per Rull i Turull", ha dit Forcadell a Twitter.

Per la seva banda, Rull i Turull seguiran el camí que ja van fer dimarts Jordi Cuixart, Jordi Sànchez, Oriol Junqueras, Raül Romeva i Joaquim Forn, que van haver de tornar a la presó de Lledoners sense saber quan podran sortir. Com amb la resta de presos polítics, entitats i partits independentistes s'han aplegat avui al vespre al centre de Sant Joan de Vilatorrada per mostrar el seu suport als exconsellers abans de tornar a ser empresonats.

La Fiscalia va recórrer ahir també davant del Tribunal Suprem els permisos de què gaudien els presos per anar a treballar i fer voluntariat a través de l'article 100.2 del reglament penitenciari. D'aquesta manera, els líders independentistes de Lledoners tornen de facto al segon grau amb què se'ls va qualificar inicialment, cosa que suposa que no poden sortir per res de la presó excepte aquells que, com Sànchez, Cuixart i Forn, ja han complert una quarta part de la pena i poden gaudir d'alguns permisos.

Malgrat la decisió diferent dels jutges de vigilància penitenciària, els arguments de la Fiscalia per a Rull, Turull i Bassa eren idèntics als utilitzats pel ministeri públic contra la resta de presos. En aquest sentit, defensa que la classificació dels presos en tercer grau quan, en la majoria de casos, no s'ha complert una quarta part de la condemna i fa poc que se'ls ha qualificat en segon grau, pot crear certa "sensació d'impunitat". "Ara, transcorreguts només sis mesos des de la classificació inicial en segon grau, es progressa a tercer grau, cosa que, lluny d'afavorir el compliment de les finalitats de la pena, crea una total sensació d'impunitat a l'intern i la societat", assegura.

Per al fiscal, la progressió tan ràpida al tercer grau és "incompatible" amb la finalitat retributiva i de prevenció general i especial de la pena, així com amb la finalitat de reeducació i resocialització. De fet, diu que tots els presos tenen assegurada la reinserció social, ja que abans, durant i després dels fets han tingut feina, família i entorn social estables. Per això considera que la pena ara té com a objectiu la prevenció i "ha de constituir un mitjà d'utilitat social i d'intimidació al delinqüent, de retribució per l'acte comès, causant a l'autor una sensació que els seus fets tenen unes conseqüències perjudicials". "L'internament efectiu és l'única manera de conscienciar el delinqüent que no pot abusar de la situació de poder que tenia convertint la seva voluntat en llei", afegeix.

També considera que la pena té l'objectiu de fer que l'intern vulgui i pugui viure respectant la llei, i el ministeri públic assegura que cap dels polítics presos assumeix que els fets comesos van ser delictius. De fet, el fiscal assegura que els falta una "evolució suficient en el tractament" per poder accedir a certs beneficis penitenciaris, i diu que cap d'ells ha participat en un tractament grupal o individual per tractar el delicte comès i els "dèficits detectats". "La Fiscalia diu que hem de fer un programa específic de rehabilitació per canviar les nostres idees", ha denunciat Rull a les portes de Lledonres: "Mai ens sotmetrem a cap programa de tractament que tingui com a objectiu canviar la nostra manera de pensar".

Aquest matí, abans de conèixer el recurs contra ella, Bassa ja havia enviat un missatge contundent als poders de l'Estat a través de Twitter. "Avui (892 dies) em ve de gust sortir al matí per la porta de la presó i cridar cap al cel «Aneu a la merda», dirigit (suposo) als poders establerts: judicials, legislatius i executius", ha piulat. L'exconsellera s'ha mostrat indignada i amb ràbia per la suspensió judicial d'aquest grau penitenciari per a Oriol Junqueras, Raül Romeva, Quim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.

El grup Pròleg lamenta que suposi "un pas enrere" en la via del diàleg

El grup d'intel·lectuals Pròleg (entre els quals hi ha Jordi Amat, Joan Coscubiela, Lluís Rabell, Marina Subirats i Raimon Obiols) ha qualificat en un comunicat la suspensió del tercer grau als presos d'"obstacle" i "pas enrere" en la via del diàleg. Consideren la "justificació formal" judicial "incompatible amb el respecte a la llibertat d'opinió política de qualsevol ciutadà", i creuen que "alimenta les posicions extremes" i "fomenta l'enquistament del problema".

stats