La Fiscalia obre la primera investigació per l'operació Catalunya

El ministeri públic indagarà en les suposades maniobres de la policia contra l'ex fiscal en cap de Catalunya, Rodríguez Sol

3 min
La fiscalia obre una investigacio per la operació Catalunya.

BarcelonaTot i els nombrosos intents dels afectats perquè els tribunals investiguin i jutgin els responsables de l'operació Catalunya, cap querella relacionada amb la guerra bruta contra el sobiranisme ha prosperat. Però aquest dilluns la Fiscalia de Catalunya ha anunciat que obre diligències per indagar en la suposada guerra bruta del govern de Mariano Rajoy, però ho fa només en un cas: el de les suposades maniobres de la policia contra l'exfiscal en cap de Catalunya, Martín Rodríguez Sol. És la primera vegada que la Fiscalia pren la iniciativa: fins ara sempre s'havia oposat als intents perquè els jutges admetessin les querelles que presentaven els afectats.

El ministeri públic demana tota la documentació que la policia patriòtica presumptament va recollir contra Rodríguez Sol, fiscal fins el 2013. El decret el signa el fiscal superior de Catalunya, Francisco Bañeres, i proposa investigar si aquestes unitats policials que van maniobrar contra el cap dels fiscals a Catalunya van cometre delictes de prevaricació administrativa i contra la seva intimitat.

Sobre l’ex fiscal en cap, l’informe de la policia patriòtica apuntava als seus vincles amb Unió Democràtica de Catalunya i les "comissions gestionades pels advocats d'aquest partit". Rodríguez Sol, considerat del sector conservador, va ser nomenat fiscal en cap de Catalunya el juliol del 2012 i va presentar la seva dimissió poc menys d'un any després, el març del 2013, després de no oposar-se fermament al dret a decidir. Rodríguez Sol es va acabar presentant a la candidatura d'UDC a les eleccions catalanes del 2015, les últimes abans de la liquidació del partit. El fiscal superior va obrir diligències contra El Mundo per haver publicat, a una setmana de les eleccions catalanes, un informe fals sobre els comptes bancaris de Jordi Pujol i Artur Mas a Suïssa i Liechtenstein.

Martín Rodróguez Sol quan era Fiscal Supeior de Catalunya.

En un decret de l’actual fiscal superior, Francisco Bañeres, s’ordena al comissari general de la Policia Judicial de la Policia Nacional, Luis Fernando Pascual Grasa, que justament acaba de ser designat per al càrrec després de dirigir el cos a Catalunya els últims dos anys, que s’investigui la veracitat del document, la data d’elaboració i els autors. Si es determina que el document va existir, la fiscalia ordena que es diguin quines investigacions es van dirigir contra l’ex fiscal superior, quina autoritat policial va dirigir la investigació i a quins funcionaris es va comunicar el resultat de la investigació. A més, Bañeres ha incorporat a l’expedient el document “d’aparença presumptament oficial amb segell de la Unitat d’Afers Interns de la direcció general del Cos Nacional de Policia”, i demana a La Vanguardia i a Eldiario.es altres documents relacionats amb la causa.

Investigació que es va girar contra l'exfiscal

Segons les informacions periodístiques, la investigació que Rodríguez Sol va voler obrir per les informacions contra polítics catalans va acabar girant-se contra ell mateix, i els informes haurien acabat a la taula de l’aleshores ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz. La Unitat d’Afers Interns de la Policia Nacional demanava al ministre poder investigar l’aleshores fiscal superior i altres polítics i empresaris catalans propers a l’independentisme. El document va arribar al ministre a través de la direcció adjunta operativa de la Policia Nacional, que liderava el comissari Eugenio Pino. Malgrat això, en l’informe no es concreten les dates de la investigació o quines actuacions s’han dut a terme.

El decret que obre les diligències assegura que no hi ha cap investigació sobre Rodríguez Sol que arribés en el seu moment a la fiscalia o a cap jutjat. Segons recull el decret del fiscal sobre les notícies publicades, la investigació policial no oficial tenia l’objectiu de “desacreditar” i “inquietar” Rodríguez Sol perquè havia expressat la seva intenció d’investigar suposats delictes comesos des del ministeri de l’Interior en les investigacions contra líders independentistes. Per aconseguir aquests objectius, les investigacions policials atribuïen delictes a l’aleshores fiscal superior i utilitzaven dades i informacions “falses”. La Fiscalia Superior considera que les informacions periodístiques que van revelar aquesta suposada investigació policial no oficial tenen prou base per obrir una investigació formal.

L'escrit en què la Fiscalia obre la primera investigació per l'operació Catalunya

Més enllà de dirigents independentistes, en el llistat remès al ministre de l'Interior per la direcció adjunta operativa de la Policia figuraven, juntament amb el del llavors fiscal superior de Catalunya, altres noms a investigar, com el de la presidenta de Coca-Cola Europacific Partners, Sol Daurella, o el seu marit, Carles Vilarrubí, un empresari vinculat a CDC i a la família Pujol.

La portaveu d'ERC, Raquel Sans, ha valorat el moviment: "Qualsevol mecanisme per poder esclarir el que ha passat en el marc de l'operació Catalunya, benvingut sigui". En roda de premsa, Sans ha defensat la "necessitat d'arribar fins al final" en aquesta qüestió. La nova portaveu del PSOE, Esther Peña, també ha mostrat la seva satisfacció pel moviment de la Fiscalia.

stats