Política 03/11/2020

La Fiscalia del Suprem investiga el rei emèrit i Sofia per l'ús de targetes de crèdit opaques

El període investigat va des del 2016 fins al 2018, quan Joan Carles I ja no era inviolable

Ara
3 min
Joan Carles I , juntament amb el torero valencià Enrique Ponce, la setmana passada a Las Ventas

BarcelonaNous problemes per a la casa reial espanyola. Aquesta vegada per una investigació que ha assumit la Fiscalia del Tribunal Suprem iniciada per Anticorrupció que, segons publica Eldiario.es, apunta a despeses de diverses targetes de crèdit que feien servir el rei emèrit Joan Carles I; la seva dona, Sofia, i diversos dels seus familiars més directes, com per exemple els seus nets. Serien targetes opaques connectades a comptes els titulars dels quals no són membres de la família reial.

La investigació assegura que entre els beneficiaris d'aquestes targetes no hi ha ni el rei actual, Felip VI, ni la reina ni les seves dues filles. Una de les qüestions destacades de la investigació és que els moviments financers del compte i les despeses corresponen als anys 2016, 2017 i 2018. És a dir, una fase posterior a l'abdicació de Joan Carles, i per tant la Fiscalia considera que se'l podria jutjar perquè llavors ja havia perdut la seva inviolabilitat. En el marc d'aquest cas no només s'investiguen les despeses fetes amb la targeta, sinó també l'origen dels fons, que provindrien de l'estranger. La justícia ha emès diverses comissions rogatòries per intentar aclarir-ho.

Al marge del que diguin aquestes comissions, un tràmit lent i no sempre fructífer, Eldiario.es indica que Anticorrupció ja ha trobat indicis d'un presumpte delicte fiscal, ja que es tractaria d'increments de renda no declarats superiors a 120.000 euros en un sol exercici. El rei emèrit, que va fugir a l'estranger a l'agost precisament pels seus problemes judicials, ja no és inviolable però sí aforat. Això vol dir que si la investigació seguís avançant seria instruïda pel Tribunal Suprem. La trama també estaria integrada per un ciutadà mexicà i un comandament de la Guàrdia Civil.

La fiscal general de l'Estat, Dolores Delgado, ha dictat un decret aquest mateix dimarts perquè aquestes investigacions fossin traslladades de manera "immediata" a la Fiscalia del Suprem. Serà Juan Ignacio Campos, que ja és l'encarregat de coordinar les diligències sobre les comissions que presumptament hauria cobrat Joan Carles I per les obres de l'AVE de Medina a la Meca, qui lideri aquestes noves investigacions. En paral·lel, el ministeri públic també indagarà la filtració d'aquestes informacions a eldiario.es. La Fiscalia ha informat d'aquestes novetats en una nota enviada als mitjans en què no arriba a confirmar que les diligències 12/2019 es refereixin a la informació avançada pel mitjà digital esmentat, però així ho han confirmat fonts fiscals a Europa Press. La notícia publicada contindria algunes "inexactituds" que aquestes mateixes fonts no han aclarit.

Aquesta investigació s'acumula a la llista de problemes judicials de l'exmonarca. I és rellevant perquè apareix quan tot sembla indicar que la investigació que té oberta per les comissions de l'AVE a la Meca podria quedar arxivada. Així doncs, si Joan Carles I aconseguís salvar-se de l'afer de les comissions, li quedaria un altre front obert amb les targetes.

La Moncloa ho desconeixia però s'ofereix a col·laborar

Les informacions han agafat per sorpresa al govern espanyol, segons ha expressat la seva portaveu, María Jesús Montero, en roda de premsa posterior al consell de ministres. "No comentarem cap qüestió que tingui a veure amb la investigació de la justícia. La idea d'aquest executiu és clara: cal impulsar la transparència i estar a disposició de la justícia", ha afirmat Montero. La també ministra d'Hisenda ha afegit que espera que s'esclareixin les investigacions l'abans possible.

Tampoc en tenia coneixement la CUP, tot i que al diputat al Parlament Vidal Aragonès no li ha sorprès. "Que puguin ser uns lladres no ens sorprèn el més mínim", ha afirmat Aragonès en roda de premsa al Parlament. El diputat cupaire també ha volgut posar el focus en "qui sosté la monarquia com a cap d'estat al regne d'Espanya". En la mateixa línia s'ha expressat el president del grup d'ERC al Parlament, Sergi Sabrià, a qui tampoc li ha sorprès. "És una fortuna que se sap que és il·lícita i l'Estat no s'atreveix a posar-hi mà", ha denunciat. "

Ciutadans, per la seva banda, ha recordat que el seu partit és partidari que "qualsevol actuació il·legal sigui investigada". "Cap persona a Espanya queda fora de la possibilitat de ser investigada si ha fet un mal ús dels fons públics", ha afirmat el líder de la formació taronja, Carlos Carrizosa, en roda de premsa al Parlament. Carrizosa ha volgut comparar aquesta nova investigació al rei emèrit amb l'operació Volhov i ha retret a l'independentisme que quan una causa afecta al moviment acusin l'Estat d'exercir la "repressió" contra ells.

stats