Corrupció
Política 06/05/2021

El fiscal veu veraços els 'papers de Bárcenas' però qüestiona el relat de l'extresorer del PP

Romeral assegura que recullen informació contrastada però que no tenen valor comptable

2 min
Luis Barcenas a l'Audiència Nacional el passat 8 de febrer

MadridLa Fiscalia dona credibilitat als papers de Bárcenas que reflecteixen una comptabilitat paral·lela al PP, en la línia del que ja va confirmar l'Audiència Nacional amb la condemna sobre la primera època de la Gürtel. Així ho ha manifestat aquest dijous el fiscal Antonio Romeral en l'exposició de l'informe final del judici de la caixa B, en què l'extresorer de la formació conservadora s'enfronta a una petició de cinc anys de presó del ministeri públic. "Els documents són reals. Estan mancats de valor comptable, però recullen com a mínim en part certes anotacions que contenen informació veraç. I són el reflex d'una realitat amb transcendència jurídico-penal", ha afirmat de bon principi el fiscal.

El procés que jutja si les obres de la seu del carrer Génova es van pagar amb diner negre arriba a la seva fi i les acusacions mantenen el gruix de les seves conclusions. Mantenir que les reformes, així com la compra d'accions del mitjà Libertad Digital, es van fer amb fons no declarats implica el pas previ de corroborar la comptabilitat paral·lela, i la Fiscalia ho veu acreditat. En part, pels papers de Bárcenas, que s'han pogut contrastar amb informes pericials i tenen correspondència amb moviments de la caixa oficial del PP.

"Pèrits de la Intervenció General de l'Administració de l'Estat han indicat la correlació entre el compte bancari de destí de donacions amb les anotacions [de Bárcenas]", ha exposat Romeral. "Els informes pericials de la Policia Nacional ens diuen que els manuscrits els ha fet Bárcenas, però la ciència no arriba a dir quan perquè es desconeix quan es van fer", ha afegit. Confirmada la veracitat dels documents, això no vol dir que tinguin valor comptable, ha puntualitzat el fiscal. "La IGAE ha posat en relleu les constants deficiències. Un compte de caixa no pot tenir saldos negatius", ha dit, i ha subratllat la seva "malaptesa" en comptabilitat.

Ara bé, el fiscal no ha amagat els dubtes que manté sobre el relat global de l'extresorer popular sobre el fet que negués ser ell qui va donar els papers al periodista Pedro J. Ramírez perquè es publiquessin a El Mundo. L'ara director d'El Español va afirmar al judici que va ser Bárcenas, mentre que l'extresorer va dir que havia sigut el seu advocat i en contra de la seva voluntat. El fiscal no dona credibilitat a la teoria que un lletrat actuï d'aquesta manera sense el consentiment del seu client.

Els sobresous de Rajoy

Una altra font de sospita és l'aparició del nom de Mariano Rajoy com a preceptor de sobresous de l'última etapa de l'any 2008, atès que en un altre document sobre la comptabilitat del mateix any no hi és. Bárcenas va explicar que a petició de l'extresorer Álvaro Lapuerta va confeccionar un full en què sí que s'esmentava l'expresident popular "perquè es veiés retratat" en la pràctica irregular del partit. El fiscal ha dit que el jutge Pablo Ruz el 2013 ja li va preguntar sobre aquestes diferències i que aquella vegada no va donar la mateixa resposta. "Això és una mostra de les diferents versions i maneres d'actuar que ens porten sempre a dubtar i ser cautelosos", ha reiterat Romeral. "Per què ha fet això? Ho desconeixem. No sabem si el canvi es deu a plantejaments de defensa o si bé van orientats a aconseguir altres finalitats que desconeixem i en les quals no entrarem", ha afegit. 

L'advocat Javier Iglesias, vinculat al PP, calla en la comissió Kitchen

Els informes finals a l'Audiència Nacional han coincidit amb la compareixença de l'advocat Javier Iglesias a la comissió d'investigació del cas Kitchen. Es tracta del lletrat que, segons Bárcenas, va oferir 500.000 euros a canvi que l'extresorer modifiqués els papers sobre la caixa B. "S'han publicat coses com que soc amic de María Dolores de Cospedal, que soc advocat del PP, que em contracta el PP per defensar una persona que va estar investigada a Gürtel, que em va pagar el PP. Tot això és manifestament fals", ha afirmat, per bé que la tònica general ha sigut la de no respondre. Iglesias s'ha acollit al seu secret professional i no ha contestat a la majoria de preguntes. "Em vaig trobar amb Bárcenas durant el judici de la primera època de la Gürtel. No puc revelar les converses que vaig tenir, i ganes no me'n falten, però no puc. Li asseguro que m'encantaria", ha dit al diputat socialista David Serrada.

El calendari sobre la comissió ja s'ha perfilat en la reunió de la mesa d'aquest matí i s'ha establert que l'expresident Rajoy serà l'últim a comparèixer. Serà el 10 de juny i aquell dia també compareixerà l'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz, que, com a investigat en la causa judicial, és probable que no vulgui donar gaires explicacions. El 2 de juny declararan l'ex secretària general del PP María Dolores de Cospedal i el seu marit, l'empresari Ignacio López del Hierro. El dia anterior, 1 de juny, serà el torn de l'exdirector de la Policia Nacional Ignacio Cosidó, de l'ex secretari d'estat de Seguretat Francisco Martínez i del sacerdot Silverio Nieto, amic personal de Fernández Díaz. Dijous 27 de maig estan citats l'excomissari José Manuel Villarejo i l'ex secretari d'estat de Seguretat José Antonio Nieto.

stats