25/04/2015

Espavila’t o t’ajudam: dues maneres de combatre l’atur

3 min
PRECARIETAT  La reducció de les xifres d’atur ha dut associat un augment de la precarietat.

PalmaCom s’ho faran els partits per generar ocupació si accedeixen al Govern de les Illes? Aquesta és una de les principals preocupacions dels ciutadans de cara a les properes eleccions del 24 de maig, després de quatre anys en què l’atur ha colpejat amb força els ciutadans i les famílies, sobretot els més joves i els majors de 45 anys. Les xifres indiquen una certa recuperació econòmica que ha permès maquillar els registres de persones desocupades, tot i que a les Illes la taxa d’atur encara es mantengui en un 22,2%, segons les dades de l’EPA del primer trimestre de 2015.

Les receptes que les formacions presenten en els seus programes per acabar amb la xacra de l’atur responen als seus posicionaments ideològics, els quals determinen de qui és la responsabilitat de generar ocupació i quines proteccions s’han d’oferir a les persones excloses del mercat laboral. De tota manera, en la majoria d’ocasions, són propostes generals sense una mesura concreta que les dugui a la realitat. En el que coincideixen totes és en el de la millora dels serveis públics d’ocupació, el SOIB.

“Desenvolupar la bona feina”

El Partit Popular deixa clar que “ara és temps de continuar i desenvolupar tota la bona feina realitzada fins al moment”. Tal com indiquen en el seu programa marc autonòmic, els conservadors es feliciten dels resultats de la reforma laboral que han impulsat, la qual, segons ells, ha permès el descens de l’atur, amb un augment de la contractació indefinida a temps complert. És per això que volen continuar incidint en les receptes que han aplicat durant aquesta legislatura.

La proposta dels conservadors dirigides als joves és la de “promocionar el pla de garantia juvenil” per als joves que ni estudien ni treballen, per tal que, fent d’aprenents o amb un contracte de pràctiques, es puguin “llaurar un futur”. Per als majors de 45 anys i aturats de llarga durada, la proposta no abandona la vaguetat tan present en els programes electorals: “reforçarem les mesures per l’assistència i integració laboral dels aturats de llarga durada, dels aturats majors i d’aquells treballadors menys qualificats”.

Com el PP, Ciutadans fa recaure la responsabilitat de la creació d’ocupació en les mans privades, per la qual cosa les mesures que presenten van dirigides a “millorar el teixit empresarial”. Així, oferiran facilitats per a la creació d’empreses i per a la contractació de nous treballadors, a més de l’increment de les polítiques actives d’ocupació a través de l’augment dels fons destinats a la formació. També com el PP, tampoc no consideren la protecció dels treballadors desocupats com una prioritat.

El Pi, per part seva, reparteix la responsabilitat entre la iniciativa privada i la pública per “tornar a generar llocs de feina més estable i qualitativa”. Un dels punts més destacats de la seva proposta és el de “dinamitzar el SOIB” i el de posar en marxa una “política formativa concertada amb les empreses” per tal d’ajudar els aturats joves i majors de 45 anys, dos dels col·lectius sobre els quals posen més èmfasi.

Drets i model econòmic

Per al PSIB la reforma laboral impulsada pel PP amaga una cara fosca, que és la de la precarització i la pèrdua de drets socials de la ciutadania. Així, una de les 14 mesures concretes que presenten és la de derogar “totes les reformes laborals i de prestacions per desocupació posades en pràctica” pels conservadors. Recuperar la política laboral, víctima de la retallades, és una prioritat i es comprometen a destinar-hi el 4% dels pressuposts.

MÉS és la formació més ambiciosa en aquest sentit, perquè no es conforma amb el canvi de polítiques laborals, sinó que apunta al canvi de tot el model econòmic de les Illes com la mesura que garantirà la generació d’ocupació. Els ecosobiranistes, que volen convertir Mallorca “en illa europea sostenible”, “reclamaran els drets laborals perduts amb la reforma laboral” i faran del treball digne el seu objectiu. A més, són els únics que proposen recuperar la Conselleria de Treball.

Malgrat que no tenguin un programa definit, el qual presenten la setmana que ve, Podem té clar que s’han de derogar les reformes “antisocials” impulsades pel PP. Així mateix, “projecten proposar” un pla d’ocupació pública i donar més força als serveis públics d’ocupació.

stats