Política 19/12/2018

Les esmenes del PP als pressupostos de Medi Ambient se li giren en contra

El PSIB i MÉS acusen el popular Miquel Vidal de manca de serietat i rigor

Maria Llull
4 min
Vicenç Vidal riu a una de les sessions del Parlament.

PalmaLes esmenes del PP als pressupostos de la Conselleria de Medi Ambient per al 2019 se li han girat en contra en el debat d'aquest dimecres. Ni el PSIB ni MÉS han perdut l'ocasió de retreure al popular Miquel Vidal que les esmenes del seu partit "reprodueixen el miracle dels pans i els peixos", amb les paraules del diputat de MÉS Miquel Gallardo. "Redueixen impostos i demanen més inversions, a més de col·locar partides on no toca. Si els féssim cas, els pressupostos desquadrarien", ha afegit Gallardo. Com ja explicà ARA Balears, les esmenes del Partit Popular no només buiden algunes partides, sinó que també contenen errades en les funcions de determinats organismes. "Les seves esmenes reflecteixen desconeixement de les competències i n'han fet algunes que no s'ajusten a la realitat", ha dit per la seva banda el conseller de Medi Ambient, Vicenç Vidal. La socialista Silvia Limones ha qualificat de "curioses" les esmenes del PP. "Són incoherents, perquè després d'haver criticat l'Impost de Turisme Sostenible ara hi volen ficar mà".

Malgrat els atacs, Miquel Vidal ha continuat com si res no tingués a veure amb el PP. El diputat popular ha acusat el conseller Vidal de no haver aconseguit més recursos. "Els han menystingut", ha afirmat Vidal fent referència als socis de MÉS en el pacte de govern. Miquel Vidal s'ha referit al conseller com "Alícia en el país de les meravelles". "Està més content que un ca amb un os, quan altres conselleries han millorat molt més que la seva", ha dit el popular, qui també ha acusat Vicenç Vidal de "no contestar cap pregunta".

Comentari masclista

Miquel Vidal ha demostrat que no és precisament un home feminista en parlar sobre la manca de respostes de Vicenç Vidal. "Si va a casa i no contesta quan la seva dona li demana què vol per sopar, s'aprimarà molt, senyor conseller", ha dit enmig de les cares d'incredulitat d'alguns diputats. Vicenç Vidal no ha perdut l'oportunitat de respondre a aquest comentari: "El sopar me'l puc fer jo, i no l'he de demanar a ningú. Hem de fer servir l'educació per no caure en estereotips d'altres èpoques i avançar cap a una societat més igualitària", ha dit amb contundència.

En molts moments, el debat ha semblat més un duel de Vidal contra Vidal que no un debat polític. El popular Miquel Vidal ha fet cas omís a les referències al govern del seu partit, que no destacà precisament per la defensa del medi ambient, i ha tret pit. "Li estic dient com governar i no li passaré factura. Apliqui les meves idees i tindrem un medi ambient millor", ha dit al conseller.

Miquel Gallardo ha reconegut en un dels seus torns de paraula que "no sabia si riure o plorar amb la intervenció del representant del PP", ha dit el diputat de MÉS. "Ara resultarà que són el partit més ecologista de la Cambra, mentre que encara ens estam recuperant de les retallades de l'anterior legislatura", ha afegit. "No són el partit ecologista, ni rigorós. Són el partit hipòcrita", ha sentenciat.

Per la seva banda, la diputada de Ciutadans Olga Ballester ha coincidit amb Miquel Vidal a acusar el PSIB de "deixar sota mínims la Conselleria de Medi Ambient". "Li estan llevant de les mans l'Impost de Turisme Sostenible mentre que les depuradores es desborden i s'abandonen els camps per manca d'ajudes", ha assenyalat. A més, Ballester ha acusat Vidal de ser "incapaç de tenir una visió integral de la gestió del cicle de l'aigua i de no posar en marxa una mesa de l'aigua en coordinació amb la resta de les institucions".

Ballester també ha ironitzat sobre la defensa del medi ambient de Miquel Vidal. "Donam les gràcies al PP per haver-se posat les piles amb l'ecologisme. Fa quatre anys que esperàvem aquest discurs", ha dit. Se li ha sumat la diputada de MÉS per Menorca, Patrícia Font, que ha estat encara més incisiva. "Quina llàstima que Biel Company no fos deixeble seu, amb tot el que sap! Quant de coneixement desaprofitat! Quina llàstima!", ha dit entre les rialles d'alguns diputats.

El diputat d'El Pi Jaume Font ha lamentat que el Govern no tingui en compte les esmenes de l'oposició. "N'hi ha de positives i val la pena aprovar-les. No van en contra del medi ambient", ha comentat.

El debat sobre el dinar i les queixes de Salvador Aguilera

Com que el debat s'ha allargat fins a l'hora de dinar, els diputats han hagut d'intentar posar-se d'acord i organitzar-se. Montse Seijas ha proposat fer totes les votacions al final de la jornada, però el suggeriment ha tingut un èxit nul. "Som uns inoperants! No sabem ni què hem de fer per dinar!", ha dit un Jaume Font que ha partit de seguida que ha pogut a menjar, sense gairebé escoltar les referències a la seva intervenció que ha fet Miquel Gallardo. Finalment, el president del Parlament, Baltasar Picornell, ha posat ordre i ha decidit que els diputats dinassin per torns.

Mentre el debat continuava, Salvador Aguilera, del Grup Mixt, ha acusat altres diputats per les seves propostes. La resposta de Miquel Gallardo no ha pogut ser més contundent: "Els diputats que passen d'un partit a un altre lloc no han de tenir el pes que vostè creu que té".

stats