Política 11/10/2019

Errejón proposa una setmana laboral de quatre dies i el vot a partir dels 16 anys

Més País presenta algunes mesures del programa electoral, centrat en la transició ecològica

Ara
3 min
El candidat de Més País a les eleccions del 10 de novembre, en l'acte d'oficialització de la candidatura

BarcelonaA mesura que s'acosta la pròxima cita amb les urnes a l'Estat, el 10 de novembre, les formacions exposen detalls dels seus programes electorals. I així com la majoria de partits optaran per les propostes que ja van presentar a les eleccions del 28 d'abril, el d'Íñigo Errejón intentarà donar un cop d'efecte.

Convertir la setmana laboral en quatre dies (32 hores) i habilitar el vot a partir dels 16 anys són dues de les mesures estrella que ha anunciat aquest divendres en la presentació de l'Acord Verd per a Espanya, en què ha desgranat algunes de les iniciatives del programa electoral que Més País defensarà i que posa el focus en les polítiques de transició ecològica. Una decisió que ha justificat perquè "les coses urgents han de tenir prioritat per davant dels partits".

"Els partits van decidir aquest estiu que Espanya podia esperar", ha reflexionat el líder de Més País, tot i que "l'emergència climàtica no pot esperar". "És més important l'emergència climàtica que els càlculs dels partits", ha etzibat Errejón. Així, preveu destinar entre 6.000 i 8.000 milions d'euros anuals a la transformació del país a partir del foment de l'autoconsum d'energia, una administració pública renovable, una llei del canvi climàtic que busca la reducció del 55% de les emissions i un calendari de tancament de centrals nuclears, entre altres.

El suport de la inversió privada

Per aconseguir-ho, el candidat ha assenyalat que caldrà una gran inversió que, tot i que haurà de venir per una fiscalitat més justa i amb els fons de la Unió Europea, no renuncien a la inversió privada. En aquesta línia, Errejón preveu impulsar projectes empresarials destacats en el nou mercat verd i ha posat d'exemple el de les bateries de liti.

En tot cas, el líder de Més País ha assegurat que aquestes iniciatives comportaran "avenços en la productivitat" i que, per tant, s'hauran de veure reflectits en els horaris laborals perquè la societat se'n pugui beneficiar. "Que els avenços en productivitat no es converteixin en precarietat, sinó en vides més agradables", ha indicat Errejón en referència a la voluntat de reduir la jornada laboral de 40 a 32 hores (quatre dies).

L'impuls del repte climàtic

Després d'insistir en la necessitat que els treballadors percebin les millores de rendiment, Errejón ha subratllat que les mesures destinades a la lluita contra el canvi climàtic afectaran, "majoritàriament", les generacions més joves i fins i tot "les que encara han d'arribar". Per aquest motiu, Més País ha decidit optar per rebaixar l'edat de vot a l'Estat dels 18 als 16 anys. "Els joves han donat un exemple de responsabilitat", ha celebrat el candidat, en al·lusió a les múltiples mobilitzacions que han protagonitzat els últims mesos contra el canvi climàtic amb les vagues estudiantils de Fridays for Future.

Així mateix, des de Més País han considerat que el repte climàtic pot ser la "palanca perfecta" per avançar, també, en la igualtat de gènere. En aquest sentit, el diputat Héctor Tejero -present a l'acte- i membre de la candidatura d'Errejón ha indicat que la reducció de la setmana laboral pot fomentar la conciliació. Tejero, a més, ha destacat que el procés de transició ecològica incorporarà llocs de treball i ha vaticinat que arribarà a crear fins a mig milió de nous contractes a l'any durant una dècada. Unes feines que, a parer seu, també ajudaran a reduir la bretxa de gènere.

stats