Eleccions al parlament català

Salvador Illa (PSC) guanyaria les eleccions però l'independentisme revalidaria la majoria, segons una enquesta de Crónica Global

Les enquestes situen Junts en segon lloc, per davant d'Esquerra

ARA
4 min
L’expresident Carles Puigdemont, aclamat a l’arribada a l’Ajuntament d’Elna.

Salvador Illa continua al capdavant de les enquestes sobre les eleccions del 12-M. Segons l'últim sondeig, publicat per Crónica Global, els socialistes millorarien els resultats del 2021 i se situarien en 38 diputats –ara en tenen 33–. Ara bé, Illa podria tornar a erigir-se vencedor a les urnes sense arribar a la Generalitat. Segons l'enquesta, l'independentisme mantindria la majoria amb 69 escons, amb Junts (33 diputats) per davant d'Esquerra (28 diputats) i la CUP (8 diputats), una suma que podria obrir la porta a la investidura de l'expresident Carles Puigdemont. Una altra possible majoria de govern passaria per un tripartit de socialistes, republicans i comuns, que es quedarien amb cinc diputats al Parlament. Tot i això, Esquerra s'ha negat ja públicament a fer Illa president de la Generalitat.

El PP, ja amb Alejandro Fernández com a candidat confirmat, quadruplicaria els seus resultats i passaria de 3 a 12 diputats davant d'un Cs enfonsat i que no aconseguiria entrar a la cambra catalana. Vox mantindria 11 diputats i Aliança Catalana quedaria fora del Parlament, segons l'enquesta.

Enquesta de 'La Vanguardia'

El sondeig de La Vanguardia del 24 de març pronosticava que el PSC aconseguiria 41 diputats i seguiria molt per sobre de Junts i Esquerra, que es disputarien la segona posició. En aquest sondeig, el partit de Carles Puigdemont agafa avantatge i supera els republicans: Junts obtindria 29 escons i ERC 26. L'enquesta es va fer entre els dies 16 i 20 de març, quan el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ja havia anunciat l'avançament electoral, però Puigdemont encara no havia oficialitzat la seva candidatura, tot i que es donava per fet que faria el pas.

Enquesta d'Ipsos per a 'La Vanguardia' del 24 de març

La suma de Junts i ERC es quedaria lluny de la majoria absoluta (55 diputats) i tampoc arribarien al llindar dels 68 escons amb els 7 diputats de la CUP que pronostica l'enquesta, sinó que es quedarien a 6 escons. Actualment, els tres partits independentistes superaven la majoria absoluta i sumaven 74 escons. Una majoria, però, que ha estat estèril al llarg de la legislatura. En general, els tres partits independentistes patirien un retrocés respecte als diputats que tenen actualment, els republicans els que més: Junts en perdria 3, Esquerra 7 i la CUP 2.

Els pronòstics de totes les enquestes
En percentatge de vot

El PP passaria a ser la quarta força parlamentària, amb 15 escons, i superaria Vox, que es quedaria amb 8 diputats. Els populars s'emportarien la major part del pastís de Ciutadans, que es quedaria fora del Parlament. Els comuns, després del seu no als pressupostos, guanyarien un diputat i passarien a tenir-ne 9. L'enquesta no pronostica que entri a la cambra catalana cap dels partits del quart espai independentista, com Alhora, de Clara Ponsatí i Jordi Graupera, o Aliança Catalana, de Sílvia Orriols.

El dissabte 23 de març, El Mundo va publicar una enquesta en què també donava la victòria al PSC (39-41), però la segona posició se l'enduia Esquerra (27-28) per davant de Junts (26-29), perquè els republicans superaven els juntaires en percentatge de vot (18,4% a 17,8% respectivament). El PP també passava a ser quarta força (13-15) i el seguien els comuns (9-10), Vox (9) i la CUP (7). Ciutadans no aconseguia mantenir-se al Parlament.

L'enquesta del CEO

Els resultats de l'enquesta de La Vanguardia no difereixen gaire de l'últim baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), tot i que el sondeig s'havia fet abans que Aragonès anunciés l'avançament electoral. El CEO també pronosticava una victòria clara de Salvador Illa (35-42), i per darrere ERC i Junts es disputaven la segona posició. En aquest cas, els republicans (26-32) se situaven per davant de Junts (24-29) i només amb la CUP (7-10) l'independentisme podia arribar a la majoria absoluta. En la quarta posició, el CEO preveia un triple empat entre el PP (9-13), Vox (9-13) i els comuns (8-13). Ciutadans quedaria també fora del Parlament, segons el CEO.

Enquestes d''El Periódico', 'El Español' i 'La Razón'

Pocs dies després que Aragonès anunciés els comicis del 12 de maig, alguns mitjans ja van fer públics els primers sondejos. En tots hi havia la constant que es manté encara ara: que el PSC guanya les eleccions i que l'independentisme podria perdre la majoria absoluta. El Español i La Razón apuntaven que Salvador Illa obtindria una victòria clara, entre 36 i 42 escons, i que seria Junts qui aconseguiria el segon lloc per davant d'ERC. En la mateixa línia dibuixava el mapa electoral El Periódico, que també donava als juntaires el segon lloc, per darrere del PSC i per davant d'ERC. Aquest sondeig atorgava entre 35 i 38 escons al PSC, mentre que Junts i ERC podrien empatar en una forquilla d'entre 29 i 32 diputats, tot i que els juntaires superarien lleugerament els republicans en percentatge de vot (18,5% a 18% respectivament).

En les tres enquestes, el PP també se situava com a quarta força del Parlament, amb entre 12 i 14 escons, i passava per davant de Vox, que obtenia una forquilla d'entre 7 i 11 diputats. El Español i La Razón pronosticaven una davallada dels comuns, que es quedarien amb 5-6 diputats (actualment en tenen 8), igual que la CUP, que passaria dels 9 diputats d'ara a 4-7. El Periódico, en canvi, augurava un empat entre la CUP i els comuns amb una forquilla d'entre 7 i 9 parlamentaris, i és l'únic sondeig que augura que Aliança Catalana podria entrar al Parlament amb 3 diputats. En les tres enquestes Ciutadans quedaria fora de la cambra catalana.

stats