Política 14/08/2019

El Govern vol crear "comunitats d'energies renovables" en zones turístiques

Aquesta iniciativa té un pressupost de 21 milions d'euros

Ara Balears
2 min
Fomentar l’ús de l’energia solar és una de les polítiques públiques que alguns ajuntaments estan posant en marxa.

PalmaEl Govern llançarà una convocatòria pública dirigida als ajuntaments de les Balears perquè presentin projectes pilot destinats a la creació de "comunitats d'energies renovables" en zones turístiques. Aquest és el primer pas d'una iniciativa que té un pressupost de 21 milions d'euros.

Així ho ha anunciat aquest dimecres en una roda de premsa el vicepresident del Govern i conseller de Transició Energètica i Sectors Productius, Juan Pedro Yllanes. "Aquesta convocatòria es farà en la present legislatura", ha dit Yllanes, encara que no n'ha concretat encara les dates.

Concretament s'ha plantejat la instal·lació d'autoconsum elèctric en zones turístiques que, gestionades de manera centralitzada, permetin proveir d'electricitat neta establiments turístics, administracions públiques, habitatges no vacacionals, amb especial atenció en les llars vulnerables. "Una vegada presentats tots els projectes, se'n seleccionaran entre cinc i deu per valorar la seva posada en marxa a les Illes", ha explicat.

Dels 21 milions de pressupost, el Govern pretén invertir en el projecte 16 milions procedents de l'Impost de Turisme Sostenible (ecotaxa), mentre els cinc restants serien a càrrec de les entitats privades participants, presumiblement grups hotelers.

"Ens preocupa la transició energètica i ens bolcarem en ella durant aquesta legislatura", ha assenyalat Yllanes, qui ha subratllat que "la nostra intenció és potenciar la implantació de l'energia fotovoltaica amb la col·locació de plaques en les teulades dels immobles i deixar de dependre de les energies fòssils".

El vicepresident del Govern ha anunciat pròximes reunions amb hotelers de Balears per intentar aconseguir la implicació d'aquest sector en un projecte que ha qualificat de "pioner". "Creim que al sector hoteler li interessarà formar part de la transició energètica", ha assegurat, i ha insistit que, "fins i tot a l'hivern, un hotel tancat que disposi d'energia fotovoltaica generarà energia que s'acumularà i podrà ser distribuïda i aprofitada".

El Govern pretén que els primers edificis balears que disposin d'energia fotovoltaica siguin els centres oficials, els establiments hotelers i els habitatges ocupats per persones amb risc d'exclusió.

stats