Política 09/05/2019

Els empresaris escenifiquen el rebuig a l'ecotaxa en plena campanya electoral

La patronal CAEB vota en contra del pla anual per distribuir la recaptació d'aquest impost

Carles Tudurí
2 min
Els empresaris escenifiquen el rebuix a l'ecotaxa en plena campanya electoral

PalmaEls empresaris representats per la patronal CAEB han escenificat aquest dijous el rebuig a l'Impost de Turisme Sostenible votant en contra del pla per distribuir els fons d'aquest tribut durant el 2019 arran de “l'absència de diàleg” i la “manca de transparència i informació, que impedeixen revisar els projectes i provoquen que quedin formalment exclosos tant el debat com la possibilitat de fer propostes”. Aquesta passa s'ha fet en plena campanya electoral i en un moment en què la continuïtat d'aquest impost és posat en dubte pels partits polítics de dreta i fins i tot per El Pi.

El ple de la Comissió d’Impuls de Turisme Sostenible, format per membres de les diferents administracions públiques i agents econòmics i socials, ha aprovat aquest dijous el Pla Anual per al període 2019, que està dotat amb 128,3 milions d’euros. "D’aquesta dotació total, 104,9 milions seran per a projectes nous que compensin la societat balear pel cost mediambiental i social que pot suposar l’activitat turística, que millorin la competitivitat de les Illes Balears i puguin combatre la precarietat laboral", expliquen des del Govern.

Per això, la vicepresidenta i consellera de Turisme, Bel Busquets, ha afirmat que, un any més, es poden “dedicar uns recursos que genera el turisme a millores en el medi ambient i el patrimoni cultural a projectes de formació de treballadors i treballadores, a projectes que impulsin la innovació i la recerca com a motor de diversificació econòmica, i a millores en les condicions de vida de la gent ajudant a adquirir un habitatge digne als ciutadans i ciutadanes d’aquestes Illes”.

Per la seva banda, la consellera d'Hisenda, Catalina Cladera, ha destacat que la dotació del Pla 2018, de 128,3 milions d'euros, suposa arribar a una suma de més de 333 milions d'euros durant aquesta legislatura. "L'impost de turisme sostenible ja és una figura consolidada i acceptada socialment, és una eina de justícia social i redistributiva, un tresor pels recursos que genera, més de 330 milions d'euros, per a projectes molt necessaris per continuar avançant cap a la sostenibilitat mediambiental, econòmica i social", ha manifestat Cladera.

Busquets ha afirmat que amb l’aprovació del Pla Anual el Govern ha volgut “deixar la feina feta per tal que el futur Govern pugui decidir quins seran els projectes que gaudiran d’aquesta inversió”, tenint en compte que hi ha eleccions autonòmiques, municipals i als consells insulars.

Desacord “en el fons i en les formes”

En canvi, CAEB ha expressat el seu desacord “tant amb el fons com amb les formes” a l'hora de gestionar aquest impost. En aquest sentit, lamenta que a pesar que el pla d'actuació assenyala que el Comitè Executiu ha de formular la proposta de selecció de projectes a executar i elevar-la al ple per a la seva aprovació, per a la qual cosa disposa d'un termini màxim de deu dies naturals, les reunions es convoquen el mateix dia sense respectar les formes. Aquesta dinàmica impedeix al comitè executiu fer les seves funcions, que són analitzar, valorar i seleccionar prèviament els projectes susceptibles de finançament amb càrrec al fons, segons destaquen des de la patronal. També han criticat que no es justifiqui l'estimació de la recaptació per a enguany i la destinació d'alguns fons, com ara els destinats a la depuració d'aigua.

stats