Política 03/12/2019

La dreta i l'extrema dreta fan un front comú contra el català al Parlament

Ciutadans, el PP i Vox aprofiten la sessió de control al Govern per atacar l'Oficina de Drets Lingüístics i demanar per ERC i els Països Catalans

Maria Llull
2 min
Francina Armengol i Pilar Costa en el ple del Parlament d'aquest dimarts

PalmaLa dreta i l'extrema dreta han aprofitat la sessió de control al Govern aquest dimarts al Parlament per tornar a fer una exhibició de la seva obsessió en contra del català. Ciutadans, el PP i Vox han aprofitat les seves preguntes per carregar contra l'Oficina de Drets Lingüístics, qüestionar les negociacions de Pedro Sánchez amb ERC i treure a col·lació els Països Catalans.

La diputada de Ciutadans, Patricia Guasp, ha acusat el Govern de continuar adoctrinant amb la creació de l'Oficina de Drets Lingüístics. "Copien el model de Catalunya", ha indicat Guasp, qui també ha criticat que l'Executiu no reconegui "les dues llengües oficials de les Illes Balears". "Imposen el català i creen un enfrontament on no n'hi havia cap", ha continuat Guasp. La diputada taronja també ha fet referència a "l'abús" del Govern "en contra dels castellanoparlants" i ha a "desenes de queixes" dels ciutadans per "rebre la comunicació de l'Administració només en català". "Han convertit el català en la monollengua vehicular", ha afirmat Guasp, qui també ha demanat al Govern que "abandoni el sectarisme i la immersió lingüística i ideològica".

Per la seva banda, la presidenta del Govern, Francina Armengol, ha lamentat "la manca de respecte de Ciutadans cap a aquesta comunitat autònoma". "No sé quin problema tenen que hi hagi dues llengües i amb l'Estatut", ha continuat la presidenta, qui també ha demanat al grup taronja que aturin "d'insultar la comunitat educativa, la qual ensenya i no adoctrina".

La presidenta ha assegurat que "seguir el discurs de Vox" no ha donat "bons resultats" a Ciutadans i ha assegurat que el Govern compleix l'estatut i la Llei de normalització lingüística. "Quina és la llengua majoritària a les Illes Balears? Quina té problemes? Si ens dirigim als ciutadans en castellà no es considera imposició. Idò si ho feim en català, tampoc", ha dit.

Armengol ha indicat que la finalitat de l'Oficina de Drets Lingüístics és un altre instrument del Govern per garantir els drets dels ciutadans, en aquest cas els lingüístics.

D'altra banda, el portaveu del PP, Biel Company, ha demanat quines conseqüències que poden tenir per a les Illes Balears les negociacions de Pedro Sánchez amb ERC, un partit que, segons Company, també "pressionarà Sánchez amb la independència de les Illes Balears". "No som un territori annex a uns suposats Països Catalans. Som mallorquins, menorquins, eivissencs i formenterencs d'Espanya", ha assenyalat el popular.

"El problema és que el PP assumeix el discurs de Vox", ha respost Francina Armengol. La presidenta ha dit que un govern de Pedro Sánchez amb Podem serà una bona notícia per a les Illes Balears. "La seva alternativa és un projecte de pacte amb Vox. Ja s'ho faran. Però els ciutadans li han dit que no volen", ha continuat la presidenta, qui també ha acusat Company d'intentar "fer por a la ciutadania amb coses que no existeixen". "Senyor Company, el tema del lideratge dins el PP no el guanyarà així", ha sentenciat Armengol.

La presidenta del Govern també ha retret al diputat de Vox, Jorge Campos, qui li ha demanat si creu que les Balears formen part dels Països Catalans, que no compleix amb la seva funció de control al Govern . "El Parlament és una institució seriosa al servei dels ciutadans", ha sentenciat Armengol.

stats