Política 13/10/2014

Gibraltar analitza el procés sobiranista català en un simposi sobre autodeterminació

El simposi, amb historiadors i experts jurídics de diversos països, parteix de la base que el procés català "desafia el tradicional però relativament modern concepte d'Estat

Europa Press
1 min
TRES ANYS DE CONSTÀNCIA 
 Ja fa tres diades que més d’un milió i mig de persones es mobilitzen.

MadridEl govern de Gibraltar i la Biblioteca Garrison del Penyal han organitzat un simposi sobre el dret d'autodeterminació i la independència dels pobles en què analitzaran, entre d'altres, els casos català i basc. El col·loqui, que porta per títol 'Una aproximació a l'autodeterminació, la descentralització i la independència en el segle XXI', tindrà lloc els pròxims dijous i divendres i comptarà amb la participació d'historiadors, acadèmics i experts jurídics europeus i nord-americans.

El seminari abordarà el cas dels Territoris Britànics d'Ultramar, amb Gibraltar i les Illes Malvines, però també la "descentralització d'Escòcia, la independència catalana i les aspiracions polítiques del País Basc". El govern de Gibraltar apunta que cadascun d'aquests casos és "molt diferent", tota vegada que "els Territoris Britànics d'Ultramar formen part de la llista de territoris no autònoms de l'ONU, mentre que la resta dels casos els territoris són part de nacions existents". El govern destaca que "Gibraltar sempre ha defensat i defensa el seu dret a l'autodeterminació" i afirma que "els últims moviments separatistes al Regne Unit i a Espanya s'afegeixen al debat sobre el dret als pobles a decidir el seu futur".

"El recent referèndum a Escòcia i el proper intent català d'independència (sense oblidar el separatisme basc) són realitats que presenten dilemes pendents de resoldre pel fet que desafien el tradicional però relativament modern concepte d'Estat nació", argumenta el govern gibraltareny.

stats