Política 10/10/2016

Dos joves denuncien haver estat víctimes d'una agressió feixista després de la manifestació del 9 d'Octubre a València

Els agredits afirmen que van ser assaltats al Pont del Reial per un grup "neonazi" al crit de "catalufos" i "guarros"

Salva Almenar
2 min
Dos joves han denunciat haver estat agredits després de participar en la manifestació reivindicativa del 9 d'Octubre.

ValènciaLa diada del 9 d'Octubre a València va acabar amb un fet tràgic que va trencar la normalitat d'una jornada festiva. Després de la tradicional manifestació reivindicativa convocada per partits, entitats i moviments d'esquerres i nacionalistes, dos joves van ser víctimes d'una agressió feixista, segons han denunciat a les xarxes socials. Aquesta agressió va ser el contrapunt a una jornada en què es va posar de relleu la presència de menys grups ultres en la processó cívica que en anys anteriors.

Segons relaten els joves Toni S. i Fran P. en un comunicat, els fets van ocórrer després de la manifestació quan tornaven cap a casa. Passades les 20.00 hores i un cop passat el Pont del Reial, expliquen que els van "assaltar" un grup "neonazi" de 15 o 20 persones que s'esperaven allà. Segons el seu testimoni, no van poder reaccionar i després de córrer una mica, Fran va ser interceptat pels seus agressors, que van començar a insultar-lo al crit de "catalufo de merda" i a clavar-li puntades i cops de puny mentre –explica– es protegia "com va poder" però continuaven pegant-lo.

El mateix li va passar a Toni, que també va rebre les puntades i cops de puny de 6 o 7 persones més, que el pegaven i alhora li dèien "guarro" i "catalufo". En fugir, dos dels agressors de Toni encara van propinar algun cop de puny a Fran, a qui també intentar arrencar una polsera i l'asta que, segons expliquen, "no portava cap bandera en aquell moment".

El tuit d'uns dels joves minuts després de patir l'agressió.

Les víctimes denuncien també com algunes persones que van ser testimonis de l'agressió no van auxiliar-los quan els van demanar ajuda i també que la policia va trigar més de mitja hora en arribar. A més, lamenten l'actitud dels agents: "Quan va arribar la patrulla [de policia] ens van tractar amb prepotència, se'n van riure i únicament van apuntar les nostres dades".

Tweets ofensius

Després de denunciar davant la policia els fets, els agredits van marxar a l'hospital. Fran P. assenyala que el seu company Toni S. va patir físicament "la pitjor part", mentre que ell està "moralment afonat". A més, tots dos avancen que "presentaran davant la Fiscalia una denúncia en què també adjuntaran tuits celebrant l'agressió".

Imatge dels blaus causats per les puntades i punyades dels agressors.

"Nosaltres no vam provocar absolutament en cap moment, no portàvem cap bandera ni res representatiu a simple vista i menys encara de nit. Ens van reconèixer com a simples 'perroflautes'", assenyalen. Els dos denunciants afirmen que aquestes agressions "no són puntuals", que això es "repeteix cada any i que mereix una resposta contundent de les forces de l'ordre i les institucions".

Finalitzen el comunicat demanant contundència de les forces de seguretat i advertint que "avui hem estat nosaltres, demà qui sap". "Aquesta vegada no portaven cap arma blanca; d'altres com Guillem Agulló no van tenir tanta sort", per acabar denunciant "que el feixisme a València segueix impune".

stats