Parlament
Política 26/10/2023

El director transitori d'IB3: "Si IB3 no fos en català, no tindria raó de ser"

Bayona remarca que, si fos en castellà, l'ens públic "es perdria en una constel·lació brutal" de televisions en aquesta llengua

ARA Balears
2 min
El director general transitori d'IB3, Jordi Bayona, i la diputada de Vox Manuela Cañadas aquest dijous en el Parlament.

PalmaEl director general transitori d'IB3, Jordi Bayona, ha assegurat aquest dijous davant del Parlament que "si IB3 no fos en català, no tindria molta raó de ser", ja que "es perdria en una constel·lació brutal de televisions en castellà". Així s'ha expressat durant la Comissió de Control d'IB3, durant la qual ha remarcat que "d'IB3 s'espera que sigui un altaveu de difusió de la llengua catalana per mitjà de la seva programació", i ha remarcat que la direcció actual té entre els seus plans que sigui "en català i les variants de les Illes".

En la seva intervenció, que ha estat recollida per Europa Press, Bayona ha remarcat que de 35 canals disponibles a la TDT, només quatre són en català. "Què han de fer les institucions, retallar aquest 15%? A David li hem de lligar les cames en la seva lluita contra Goliat?", ha plantejat.

"Crec que no té ni cap ni peus alterar l'statu quo actual que tan bé ens ha anat i que ha existit sense contestació durant 40 anys", ha defensat Bayona.

D'altra banda, a una pregunta del portaveu de MÉS, Lluís Apesteguia, Bayona ha informat que les emissions en SD dels canals catalans finalitzen el 14 de febrer, i a partir de llavors seran en HD. L'empresa encarregada ha ofert diferents opcions per a la nova distribució, però la decisió no depèn d'IB3, sinó del Govern. Bayona ha apostat per l'intercanvi d'emissions i la col·laboració amb les televisions de Catalunya i el País Valencià.

Davant una pregunta de la diputada del PP Sandra Palau, que assegurava que havia estat designat per "representants" de partits que ja no tenen escons en el Parlament, com El Pi i GxF, dins del consell de direcció, el director transitori ha defensat la independència del seu nomenament. Davant al·lusions del PP pel seu passat en llocs de responsabilitat en el Govern de Francesc Antich, Bayona ha lamentat que si un periodista "posa un peu en política" està "tacat per a tota la vida", mentre que no passa el mateix amb membres de la judicatura, metges i altres professionals.

Quant al seu paper transitori, Bayona l'ha explicat amb una metàfora: "L'antic inquilí se n'ha anat, m'he quedat amb les claus esperant el nou. Mentrestant, qued a obrir les finestres perquè entri aire i fer el pagament les factures del gas i l'electricitat".

En aquest sentit, ha explicat que "no és ningú" per marcar les prioritats de la nova direcció, si bé ha recordat que existeix un document d'objectius estratègics pluriennal aprovat el 2021 per unanimitat. "És un dels pocs consensos que hi ha hagut sobre IB3", ha comentat.

stats