Política 09/05/2018

Rivera dona per trencat el pacte amb Rajoy sobre Catalunya

El president espanyol li replica: "Comporti's com el PSOE i tot anirà millor"

Dani Sánchez Ugart
3 min

MadridCiutadans ja dona per fet el divorci amb el PP per la gestió del govern espanyol de la situació a Catalunya. Albert Rivera fa dies que ha trobat un filó en el debat sobre si hi va haver malversació o no en l'1-O per desgastar l'executiu de Mariano Rajoy i, després de rebre el suport de les enquestes, el president del partit taronja està extremant la tensió amb el PP. En la sessió de control al govern espanyol d'aquest dimecres hi ha hagut un clar exemple que Rivera ha deixat enrere els esforços per escenificar unitat des de fa uns mesos. "Rajoy ha de saber que no compta amb el suport del soci d'investidura, el soci de pressupostos i el soci del 155", ha asseverat el president de Ciutadans.

El president de Ciutadans ha preguntat a Rajoy en el debat parlamentari per què no han recorregut davant del Tribunal Constitucional el vot delegat de Carles Puigdemont i Toni Comín i li ha dit que si no ho fa "no tindrà el suport de Cs" en la situació a Catalunya. El president espanyol ha defensat que ha presentat més d'una vintena de recursos i "l'única raó" per la qual no ha plantejat el recurs al qual Rivera feia referència és que "els serveis jurídics de l'Estat" no creuen que el govern en tingui competències. "El govern espanyol té limitació activa per anar al TC en aquest assumpte. Si no n'hagués tingut hi hauria anat", ha argumentat.

Rajoy ha acusat Rivera d'estar fent d'"aprovechategui" i ha considerat que "escenificar les diferències" en un "assumpte d'estat" entre les forces unionistes no és "bo". Per això, li ha demanat que es comporti "com s'està comportant el PSOE en el tema de Catalunya": "Ens aniria molt millor tot". Rivera també ha burxat durant la sessió de control amb el tema amb què Cs està fent més bandera en les últimes setmanes, la presumpta existència de malversació al Govern, i ha acusat Rajoy de no saber controlar les finances de la Generalitat.

Però la tensió ha seguit escalant als passadissos del Congrés, i Rivera ha enviat un missatge més clar que el pacte d'estabilitat que manté amb el PP està en risc si no canvien les coses a Catalunya. "Estem parlant d'un cop d'estat finançat amb diners públics", ha assegurat Rivera, que ha afegit: "Nosaltres no seguirem donant suport al govern [espanyol] en això", perquè, segons ell, Rajoy està "mirant cap a una altra banda". "Fins aquí hem arribat", ha afirmat, abans de lamentar que "fins ara tot el que s'ha fet a Catalunya era amb el suport de Ciutadans", però que "des de fa uns mesos" el govern espanyol els ha "deixat de trucar" per consensuar l'estratègia. "És el govern [espanyol] qui trenca amb Cs", ha reblat.

També als passadissos del Congrés, Rajoy ha defensat que avui hi haurà consell de ministres extraordinari per frenar la llei de la presidència, i ha dit que desitja que "es formi un govern", perquè "no es pot subordinar tota l'acció política a la voluntat d'una sola persona". A més, ha demanat que es recuperi la "normalitat" perquè si no la incertesa pot acabar "perjudicant la recuperació econòmica". També ha tret pit el president espanyol després que el CIS continuï situant el PP com el primer partit espanyol, i ha dit que en qualsevol cas s'està lluny d'unes eleccions i que el govern espanyol té dos objectius: aprovar els pressupostos i que es formi govern a Catalunya, perquè hi ha una situació que "no condueix a res": "Ja està bé d'embolicar la troca".

També el portaveu parlamentari taronja, Juan Carlos Girauta, ha censurat al ministre de Foment, Íñigo de la Serna, que mantingui Sixte Cambra a la presidència del Port de Barcelona tot i les relacions que, segons el diputat, té amb el 3%. De la Serna ha defensat que Sixte Cambra no està imputat i, a més, ha dit que ja ha presentat la dimissió un cop es formi govern a Catalunya.

La sessió ha arrencat amb la pregunta de la portaveu socialista, Margarita Robles, sobre el "deteriorament institucional" a què Cifuentes ha dut Madrid. El president espanyol, en una resposta calcada a la que ahir va oferir a Podem a la sessió de control al Senat, li ha censurat que li pregunti per una comunitat i no per tot l'Estat, i ha defensat que el cas Cifuentes no ha tingut res a veure amb la seva gestió. A més ha assegurat que la Comunitat de Madrid lidera el creixement espanyol.

El líder de Podem, Pablo Iglesias, li ha qüestionat també sobre els casos de corrupció al seu partit, que Rajoy ha dit que no minimitza, sinó que aborda amb "ponderació". A més, ha censurat a Iglesias que "sempre li pregunti el mateix" i li ha llistat els presumptes casos de corrupció de Podem, com la beca d'Errejón: "No li parlaré de tot això, perquè crec que això el perjudica, i encara que no s'ho cregui no vull perjudicar-lo".

stats