Eleccions
Política 25/06/2023

El difícil camí perquè una veu pròpia (i sobirana) arribi a Madrid

La coalició Sumar MÉS és el darrer intent perquè una candidatura de semiobediència illenca sigui al Congrés dels Diputats. El Pi es plany de no haver intentat altres fórmules

4 min
Representants de totes les formacions que feren part de la candidatura Unitat per les Illes el 2008.

PalmaAmb el clam “que us bombin a tots!”, Xavier Trias va entimar als seus adversaris polítics a l’Ajuntament de Barcelona que un suposat pacte cuinat a Madrid havia repartit les dues principals batlies de l’Estat entre el bipartidisme espanyol de PP i PSOE. Es diu que en política ningú sap mai amb qui es colgarà. Per caramboles de la vida, però, el sobiranisme balear concorrerà a les eleccions generals del 23-J amb la plataforma de Yolanda Díaz. No deixa de sobtar que fos la “sòcia” de la candidata de Sumar, Ada Colau, qui impedís que un independentista fos batle de Barcelona.

En vista dels darrers esdeveniments, des de les files d’El Pi hi ha qui diu amb la boca petita que el proper 23 de juliol farà un vot nul. “Dins el sobre hi ficaré un paper que dirà ‘que us bombin a tots!’”, és un missatge que circula per grups de WhatsApp de simpatitzants de la formació que dia 28 de maig passat no obtingué representació parlamentària, però sí que aconseguí dos escons al Consell de Mallorca.

“La gent d’El Pi és molt diversa i em costa de creure que de manera majoritària faci un vot nul o que s’abstengui en les eleccions generals”, comenta l’exbatle de Vilafranca de Bonany Jaume Sansó, qui el 2008 va ser candidat al Senat per la coalició Unitat per les Illes. “Els simpatitzants d’El Pi, com antigament feien els d’UM, tindran dues opcions: o bé fer un vot útil pel PP o bé fer-lo per la candidatura que encapçala Vicenç Vidal, integrat dins Sumar. Allò que no veig de cap manera és que es decantin pel PSOE”, explica Sansó, qui el 2008 representava Entesa per Mallorca a l’esmentada coalició.

Jaume Sansó, candidat al Senat (2008) per Unitat per les Illes
Ramon Orfila,  exdiputat autonòmic pel PSM de Menorca

El resultat d’aquell experiment, liderat per Pere Sampol com a cap de llista al Congrés, i que aglutinava el PSM de Mallorca, el PSMde Menorca, Unió Mallorquina, Entesa per Mallorca, ERC i Els Verds de Menorca, varen ser poc més de 25.000 vots. Aquells resultats el feren enfora d’aconseguir representació a la cambra espanyola.

“En parlar de candidatures que no obeeixen Madrid, hi ha dues opcions possibles: l’eix dreta esquerra i l’eix sobirà. El resultats de la coalició Progressistes per les Illes Balears, que a part dels nacionalistes d’esquerres integraven Esquerra Unida, són els que han estat més a prop mai d’aconseguir un diputat. A Nanda Ramon just li faltaren 2.000 vots per arribar al Congrés”, comenta Sansó en relació amb la candidata que va obtenir 40.000 vots. Afegeix que “Sumar MÉS és una marca complexa, però que pot canalitzar els votants descontents amb el PSOE i obtenir un representació estatal”. L’exlider d’Entesa matisa que els partits d’obediència exclusivament illenca són els que ho tenen més difícil a l’hora d’unes eleccions generals, però ara per ventura es combina l’estirada que té Yolanda Díaz a Ciutat i Vicenç Vidal a la Part Forana”.

“L’esquerreta menorquina”

En determinats aspectes el parer de Sansó és coincident amb el de l’exlíder del PSM de Menorca Ramon Orfila, qui diu que “és probable que Sumar MÉS obtingui representació al Congrés, amb un diputat o, fins i tot, amb dos”.

“De bracet amb el PSOE hi fa mal anar, perquè és una formació que fa part del bipartidisme espanyol, i els diputats per les Balears que aquest partit aporta a Madrid queden més que diluïts, amb molt poques oportunitats d’intervenir. A més, el menysteniment que moltes de vegades han manifestat cap al PSMde Menorca, anomenant-lo ‘esquerreta menorquina’, és vertaderament ofensiu. Jo els diria que en moltes d’ocasions aquesta ‘esquerreta menorquina’ ha fet batles socialistes arreu de Menorca”, comenta l’exdiputat autonòmic i exbatle del Mercadal.

“Segons els acords a què s’ha arribat amb la formació de Díaz, Vicenç Vidal tindrà llibertat de vot en les qüestions que afectin les Balears. I això és molt important, perquè no hi haurà cap diputat ni del PP ni del PSOE que, en representació de les Balears, pugui tenir aquesta llibertat. Aquests darrers anys, Vidal ha fet un bon paper al Senat. Per això pens que Sumar MÉS és la millor opció per als sobiranistes”, comenta Ramon Orfila, qui assegura que parla en representació d’ell mateix.

Tolo Gili, president d’El Pi es plany que els sobiranistes de dretes i d’esquerres de les Illes Balears no s’hagin donat una oportunitat d’anar plegats a Madrid. “És ver que el resultat d’Unitat per les Illes del 2008 no va ser bo, però també és veritat que ho hauríem pogut tornar a provar, perquè hauria estat una proposta d’obediència exclusivament illenca”, manifesta l’artanenc.

“Atès el que ha passat a l’Ajuntament de Barcelona, veig que l’estratègia de l’Estat és barrar el pas als independentistes allà on poden governar. Allà on els sobiranistes són més testimonials, com succeeix a les Balears, l’estratègia espanyola és engolir-los o diluir-los en coalicions que hauran d’acotar el cap davant Madrid”, conclou Gili.

stats