Política 30/12/2020

Una Diada de Mallorca al teatre: "Contra la pandèmia del capital, la vacuna de la unitat popular"

Eulàlia Reguant, Balti Picornell, Xavier Pellicer i Margalida Ramis han aportat l'espurna reivindicativa a l'acte polític que enguany ha substituït la tradicional manifestació sobiranista

Clàudia Darder
3 min
L'acte polític de la Diada de Mallorca, en imatges.

PalmaEnguany no hi ha hagut manifestació, ni càntics, ni grans pancartes per celebrar la Diada de Mallorca. Els carrers són pràcticament buits hores abans del toc de queda. Però les entitats i grups independentistes de Mallorca no han quedat sense reivindicacions. La pandèmia ha imposat la necessitat de fer un exercici d'originalitat i el Bloc d'Unitat Popular (BUP) ha capitanejat una vetllada al teatre Xesc Forteza de Palma plena de música, paraules de record per a les persones exiliades i els presos polítics, actuacions artístiques que convidaven a la reflexió i discursos polítics plens d'entusiasme i crítics amb les polítiques estatals i les lògiques capitalistes i neoliberals. El teatre tan ple com permeten les restriccions d'aforament, i tothom duia mascareta. Així i tot, els crits de "visca la terra lliure" s'han deixat sentir més d'una vegada.

L'activista Laura Dorado ha conduït l'acte, en què se sabia que intervindrien diferents convidats. La sorpresa del vespre ha estat quan a la pantalla que hi havia sobre l'escenari hi han aparegut Anna Gabriel i David Fernández, que han enregistrat un vídeo on han deixat clar que "no hi ha possibilitat de democràcia sense superar el règim del 78".

El portaveu del BUP, Balti Picornell, ha reivindicat la necessitat de sentir, també enguany i malgrat tot, "la veu d'un poble que vol una Mallorca sobirana", una illa que no hauria d'estar sotmesa a un "progressisme liberal que no garanteix el dret a l'habitatge", ni a un Govern autonòmic submís al govern espanyol i al monocultiu turístic que precaritza els treballadors i destrueix el territori. "Volem la Mallorca de la transició energètica, la producció local i el transport sostenible". El portaveu ha recordat Valtonyc i Dani Gallardo, el jove detingut a les protestes postsentència a Madrid que va estar un any en presó preventiva i que ara ha estat condemnat a més de quatre anys de presó.

Just després, l'escenari s'ha omplert de llums de colors vius i diversos. L'actor Joan Servera, de la companyia de teatre transfeminista de Mallorca La Lioparda, ha brindat als assistents una peça en la qual reivindicava els espais de llibertat, la bellesa de la diferència i el procés de recerca constant al qual està sotmesa una persona que és qüestionada tothora pel seu entorn.

De l'entusiasme, les cures, la 'força de la gent', els espais d'intercanvi d'idees i el treball conjunt n'ha parlat l'activista Margalida Ramis, portaveu de La Vida al Centre i del GOB. "És necessari plantejar nous paradigmes que generin noves inèrcies per combatre aquest capitalisme patriarcal que sotmet les vides de la gent. Amb aquesta idea neix La Vida al Centre, com un espai de confluència i connexió. És el moment de donar respostes col·lectives que siguin transformadores".

La màgia ha arribat amb Clara Fiol, cantant i músic, que ha entonat tres cançons del seu repertori en solitari. Amb una guitarra i la seva veu ha imposat el silenci a la sala. Després ha estat el torn de Xavier Pellicer, que va ser portaveu d'Alerta Solidària, i que ara és una de les cares de la candidatura de la CUP al Parlament de Catalunya. Amb un discurs encoratjador cap a la unitat popular: "En cap cas les restriccions han de ser una excusa per aturar mobilitzacions i protestes, perquè ara són més necessàries que mai. Sense lluita no estaran garantits els drets col·lectius i individuals. Contra la pandèmia del capital, la vacuna de la unitat popular". I no s'ha oblidat de fer autocrítica. El candidat de la CUP al Parlament de Catalunya s'ha "disculpat" per no haver estat, en aquests darrers temps, suficientment al costat del moviment sobiranista de Mallorca.

Un dels moments més celebrats ha estat l'actuació de Júlia Febrer i Tomeu Quetglas. Ella, vestida de pagesa; ell, d'home de negocis. Mentre sonava música tradicional, la pagesa i el capitalista s'anaven acostant; flirtejaven. Ella, enamorada dels diners, no s'ha adonat de quan ell l'ha immobilitzada de peus i mans. Una peça gens subtil, però simbòlica i efectiva. El monocultiu turístic ha rebut, aquest vespre.

L'última a parlar ha estat la política de la CUP Eulàlia Reguant, que ha criticat durament l'estat espanyol. "No contents a hipotecar les vides de la gent, ens conviden a endeutar-nos per dedicar-se a blindar i rescatar els propietaris dels fons d'inversió. Es dediquen, com sempre han fet, a socialitzar les pèrdues i blindar els beneficis dels de sempre. Cal canviar la manera de funcionar si volem garantir vides dignes".

El músic Toni Amulet també ha sortit a interpretar cançons pròpies, omplint l'escenari amb el seu particular timbre de veu, esquerdat i raspós; un músic singular i potent, ple d'emoció. L'acte ha conclòs amb la interpretació de La Muixeranga, Els Segadors i La Balanguera per part de Benjamí Salom, Maria Adrover i Pau Mas. Molts s'han posat drets i han alçat el puny. No hi ha hagut manifestació, però hi ha hagut Diada.

stats