Política 22/12/2020

Delgado mou peça entre els fiscals del Suprem

Situa al capdavant Campos, que investiga Joan Carles I

O.s.
3 min
La fiscal general de l’Estat, Dolores Delgado, el dia que es va exhumar Franco.

MadridEl mateix dia que es donava a conèixer el dur informe de la Fiscalia contrari a l’indult per als presos polítics, la fiscal general de l’Estat, Dolores Delgado, proposava tres nomenaments importants a la Fiscalia del Tribunal Suprem. Després de la reunió del consell fiscal, Delgado va decidir nomenar Juan Ignacio Campos tinent fiscal de l’alt tribunal, cosa que a la pràctica equival al número dos de la Fiscalia General de l’Estat. Fins ara ocupava aquesta plaça Luis Navajas, impulsat en el seu moment per la conservadora Associació de Fiscals (AF), però molt crític amb alguns dels seus companys més bel·ligerants contra el govern de Pedro Sánchez.

Navajas s’ha jubilat fa poc i ara el seu lloc l’ocuparà Campos, el fiscal que des de fa mesos analitza tota la documentació possible sobre la fortuna de Joan Carles I. Delgado va decidir que aquest fiscal fos l’encarregat de pilotar la investigació, que ara ja inclou tres branques diferents: les presumptes comissions per valor de 64,8 milions d’euros per la construcció de l’AVE a la Meca, l’ús de targetes de crèdit opaques després de la seva abdicació i un compte amb deu milions d’euros a l’illa de Jersey, un paradís fiscal. Ara Campos es converteix en tinent fiscal del Suprem, de manera que necessàriament ha de comptar amb la confiança de Delgado. De fet, tots dos formen part de la Unió Progressista de Fiscals.

No hi havia dubtes amb el seu nomenament perquè era l’únic que havia presentat candidatura, però els cinc membres del consell fiscal proposats per l’Associació de Fiscals es van abstenir en la votació. Caldrà veure quina influència pot tenir Campos entre els fiscals del Suprem més alineats amb les tesis de la dreta, tenint en compte que fins ara ja ostentava el càrrec de fiscal en cap de l’àrea penal de la Fiscalia del Suprem. Per tant, ja estava per sobre de Zaragoza, Madrigal, Cadena i Moreno. El concurs per la vacant que deixa Campos es convocarà l’any vinent, expliquen a l’ARA fonts de la Fiscalia.

A banda de la designació de Campos, aquest dimarts Delgado també va nomenar Francisco Javier de Torres i Agustín Hidalgo a la Fiscalia del Suprem. Des del 2016, De Torres ja hi era en comissió de serveis. Per la seva banda, Hidalgo ostenta el càrrec de delegat de protecció de dades del ministeri públic.

Si la Fiscalia va tancar una carpeta de nomenaments, el Consell General del Poder Judicial en va obrir una altra, aquesta vegada per dues vacants a la sala primera del Tribunal Suprem, la civil. Es jubilen els magistrats Antonio Salas i Eduardo Baena i ahir l’òrgan de govern dels jutges presidit per Carlos Lesmes va anunciar la convocatòria de les dues places. Per primera vegada, les sol·licituds es podran presentar per via telemàtica.

Aliè al calendari parlamentari

Així, Lesmes manté en funcionament el CGPJ, malgrat que el Congrés al gener avanci en el debat sobre la reforma de la llei del poder judicial que, precisament, busca a instàncies de PSOE i Podem limitar les competències del CGPJ quan tingui el mandat caducat, com és el cas. Una iniciativa sobre la qual el CGPJ va avisar fa uns dies que podia posar en risc la independència judicial si no disposava d’un informe previ del mateix CGPJ i del Consell d’Europa, cosa que va obrir una altra esquerda amb l’executiu.

stats