Política 11/01/2021

Defensa ordena als centres docents militars que es mantingui la "neutralitat política"

Els episodis de connivència amb tesis feixistes obliguen el ministeri a donar un toc d'atenció

Ot Serra
2 min
La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha presentat l'escrit davant de la Fiscalia per si hi veu indicis d'un delicte d'usurpació de funcions.

Madrid"Evitar qualsevol ús o exhibició de simbologia que vulneri les normes, els principis i valors constitucionals". És una de les instruccions que el ministeri de Defensa ha donat a les escoles militars després que les últimes setmanes hagin proliferat diversos episodis en què s'han vist membres i exmembres de les forces armades donant suport a tesis feixistes. La ministra, Margarita Robles, havia intentat minimitzar els fets i circumscriure'ls al xat de militars retirats que defensaven afusellar 26 milions d'espanyols –durant la Pasqua Militar va parlar d'una "minoria insignificant"–, però s'ha acabat veient amb l'obligació de remetre una instrucció a tots els centres docents de l'exèrcit.

"L'objecte d'aquesta instrucció és garantir la completa formació humana i el ple desenvolupament de la personalitat del futur militar en totes les activitats de l'ensenyament militar, significativament les dirigides a augmentar l'esperit militar i la transmissió de valors durant els períodes d'instrucció i ensinistrament, fomentant el respecte als drets i llibertats fonamentals reconeguts a la Constitució, la igualtat de drets i oportunitats entre homes i dones, la protecció de l'ambient, la no discriminació de les persones per raó de naixement, raça, sexe, religió, opinió o qualsevol altra condició o circumstància personal o social, el respecte a la justícia, així com a l'exercici de la tolerància i de al llibertat dins dels principis democràtics de convivència", s'argumenta en el text, firmat per la subsecretària de Defensa, María Amparo Valcarce García, divendres passat.

En l'exposició de motius se citen diverses lleis, decrets i ordres que apunten en el mateix sentit, però es fa èmfasi en alguns fragments. "La llei orgànica 9/2011, de 27 de juliol, estableix que els membres de les forces armades gaudeixen dels drets fonamentals i llibertats públiques d'aplicació general a tots els ciutadans i que les limitacions per al seu exercici s'han de supeditar a la disciplina, la jerarquia i la unitat, així com al principi de neutralitat política". En aquest sentit, la instrucció disposa diversos requisits per a "qualsevol acte relacionat amb la docència militar" i també per a altres actes amb "publicitat, especialment els que apareguin difosos a través dels mitjans o les xarxes socials, que es realitzin fora de l'entorn acadèmic o escolar".

Així, Valcarce imposa que estiguin en consonància amb els principis establerts a la Constitució, "especialment en el que està relacionat amb la convivència en democràcia i el respecte als valors que l'inspiren" i que "s'eviti qualsevol ús o exhibició de simbologia que vulneri les normes, els principis i valors constitucionals". És precisament això el que va passar en una festa de final de curs de l'escola naval militar el novembre del 2018. El mitjà digital Lamarea.com va publicar un vídeo on es podien veure alumnes de l'acadèmia militar espanyola aixecant el braç i cantant Primavera, la versió que la División Azul va fer de la Katiuixa russa durant la seva estada al front de la II Guerra Mundial lluitant a les ordres de Hitler.

stats