Parlament
Política 11/06/2024

El Decret de simplificació administrativa es tramitarà com a projecte de llei

El Parlament valida la norma, que legalitzarà construccions en rústic. El PSIB estudia dur-la al Constitucional

3 min
El vicepresident i conseller d’Economia, Hisenda i Innovació, Antoni Costa.

PalmaEl Parlament ha donat llum verda aquest dimarts al Decret de simplificació administrativa del Govern, que amnistia construccions i permet xalets més grans en sòl rústic, estableix llicències exprés i autoritza construccions en zones de risc. Aquesta norma ha tirat endavant amb els vots a favor del PP i Vox, però el seu camí no acaba aquí, perquè la Cambra també ha aprovat que es tramiti com a projecte de llei, un procés que hauria de servir perquè els partits hi incorporin esmenes. El vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Hisenda i Innovació, Antoni Costa, ha parlat de "dia històric", la mateixa expressió que ha fet servir el portaveu del PP en el Parlament, Sebastià Sagreras. Cal recordar que aquest decret modifica una cinquantena de lleis i aplica mesures que afecten totes les àrees de l'Executiu.

El Decret inclou la legalització de construccions en sòl rústic fora d'ordenació i que es facin xalets més grossos; elimina la Comissió de Medi Ambient; redueix els casos que requereixen un informe en matèria de recursos hídrics; permet als ajuntaments fer aparcaments en rústic durant vuit mesos de l'any; obre les portes a externalitzar la concessió de llicències i també la gestió de la inspecció tècnica de vehicles; elimina l'exigència de la cèdula d'habitabilitat de primera ocupació dels consells; permet als ajuntaments autoritzar concerts i esdeveniments turístics al litoral; i deixa que es construeixi a zones de risc, entre altres mesures.

Costa i Sagreras han incidit en un argument que la presidenta del Govern, Marga Prohens, ja ha posat sobre la taula durant la sessió de control al Govern: el fet que la victòria dels populars a les eleccions europees és un aval de la ciutadania al Decret i a les polítiques de l'Executiu en conjunt. De fet, Sagreras ha considerat que la votació en el Parlament és "un tràmit que no importaria" després dels comicis del 9 de juny. Malgrat la magnitud d'aquest decret, Costa ha anunciat que cada any s'aprovarà una llei de simplificació.

El portaveu del PSIB, Iago Negueruela, ha carregat contra el decret, que considera "la major depredació administrativa de la nostra història" i ha anunciat que els socialistes analitzen a hores d'ara la possibilitat de dur-lo al Tribunal Constitucional. "Una llei s'ha de fer amb informes, dades i consultes, i vostès s'ho han botat tot", ha dit, a més d'assegurar que el PP accepta tramitar el decret com a projecte de llei com a mesura preventiva en cas que el text arribi al Constitucional. Negueruela ha acusat el PP de "donar benzina" a sectors com "les grans immobiliàries", les quals "seran les que en facin les vendes". "Això no va de simplificar, va d'un model depredador i aquestes mesures no feien falta a les nostres illes", ha afegit.

Per part seva, el portaveu de MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia, ha remarcat que aquest decret "no agilita res". "Vostès, o eliminen o privatitzen", ha dit, a més d'assegurar que l'amnistia en rústic no beneficiarà els habitatges de les famílies humils, sinó els grans xalets, i ha destacat l'augment de volum que estableix el decret per a les cases en rústic, que passen d'un màxim de 900 metres cúbics a un de 1.500. Apesteguia també ha criticat que s'hagi eliminat la Comissió de Medi Ambient, que ara queda a càrrec d'una Direcció General. "Un director general no serà polític? Els directors generals són nomenats lliurement pel conseller respectiu", ha dit.

A més, el portaveu de Més per Menorca, Josep Castells, ha criticat que el Govern hagi optat per un decret llei per aprovar una norma com aquesta. "Vàrem ser molt crítics contra l'abús dels decrets de l'anterior Govern i m'ha decebut molt", li ha dit Castells a Antoni Costa, a qui ha retret que l'Executiu ha aprovat sis decrets en un any de legislatura. "Utilitzen el pretext de la simplificació administrativa per colar totes aquestes coses que no tenen a veure, i han fet un decret de centrifugació administrativa que responsabilitza la ciutadania i altres administracions", ha continuat. Castells també ha criticat la manca d'un annex econòmic per "dotar de pressupost els ajuntaments i els consells per tota aquesta feina".

stats