Política 27/06/2019

La crisi de MÉS marca la investidura de Francina Armengol

Les conselleries que els ecosobiranistes controlaran en el Pacte queden enlaire després del rebuig de l'executiva a Fina Santiago i Vicenç Vidal

Maria Llull
3 min
Miquel Ensenyat parla amb Francina Armengol durant el debat d'investidura.

PalmaLa crisi de MÉS per Mallorca ha esclatat a primera hora d'aquest dijous i ha marcat el debat d'investidura de Francina Armengol. La decisió de l'executiva dels ecosobiranistes de prescindir de Fina Santiago, Vicenç Vidal i Miquel Ensenyat per ocupar els càrrecs de consellers, i de senador autonòmic en el cas d'Ensenyat, ha provocat les reaccions dels afectats i les justificacions de l'executiva.

Bel Busquets, una de les responsables de la polèmica decisió, ha estat l'encarregada de donar explicacions i ha reiterat al llarg de tota la jornada que és l'executiva qui té la potestat de designar els càrrecs, i que les conselleries i el senador no eren càrrecs amb un nom determinat a priori. Busquets ha destacat la "magnífica" tasca dels tres afectats per la decisió de l'òrgan directiu del partit i ha fet front a les preguntes sobre si aquest arraconament era un càstig pels mals resultats de les negociacions del pacte de Govern, que va acabar amb només dues conselleries per als ecosobiranistes.

A més, Busquets ha indicat que Ensenyat, Santiago i Vidal ja ocupen els llocs als quals es varen presentar, ja sigui com a diputats del Parlament o com a conseller del Consell de Mallorca. Així i tot, les seves declaracions no han servit per calmar uns ànims que s'han anat escalfant. Els mateixos apartats han reaccionat sense amagar el seu sentiment de "perplexitat", segons les paraules de Fina Santiago, a les quals s'ha sumat Miquel Ensenyat. "Si el cop d'estat és contra mi, s'han equivocat de gent", ha dit clarament l'aspirant a senador, qui ha recordat als responsables del partit que ell ha "suat" el projecte ecosobiranista.

Mentre que dins de la Cambra tot eren alegries i aplaudiments per a Francina Armengol, Bel Busquets, asseguda al seu costat, ha donat proves de nerviosisme. La dirigent ecosobiranista no ha deixat de mirar el mòbil amb cara seriosa i s'ha mostrat absent en la que els socialistes consideren una investidura històrica.

En canvi, les xarxes socials han donat bona mostra de la creixent indignació d'un sector de la militància de MÉS. Els comentaris a Twitter no han aturat al llarg del dia, i fins i tot s'ha activat una recollida de signatures a Change.org per evitar la defenestració de Santiago i Vidal. A més, entitats d'atenció a discapacitats han demanat públicament que Santiago sigui consellera.

L'executiva de MÉS ha intentat calmar els ànims de la militància via WhatsApp i, com passa en aquests casos, ha acusat els mitjans de comunicació de donar "una informació precipitada i inexacta", abans que "hi hagués qualque cosa a comunicar". El missatge ha reincidit en allò que ha volgut comunicar Busquets sobre el tema: no hi ha cap càstig, sinó només la potestat de l'executiva per proposar els pròxims consellers i senador. També s'ha assenyalat la necessitat urgent d'una "renovació", malgrat que noms de la legislatura anterior, com Miquel Gallardo, sonen des de fa temps com a candidats d'alguna col·locació institucional.

Sigui com sigui, la setmana que ve tocarà formar Govern, així que la guerra interna dels ecosobiranistes ha de trobar el camí de la pau, encara que sigui temporal, en qüestió d'hores. El que a hores d'ara no es pot negar és que la baixada dels resultats electorals i els escassos fruits de la negociació del pacte, amb només dues conselleries a càrrec seu, estan passant una factura cara entre les files de MÉS.

stats