Política 02/05/2022

Costa (PP): "El decreixement turístic és l'enterrament futur de la societat balear"

Podem i MÉS per Mallorca sostenen que el "creixement sostenible" que defensen els populars "no existeix"

3 min
El portaveu parlamentari del PP, Antoni Costa, aquest dilluns

PalmaEl decret llei turístic, convalidat pel Parlament i que es troba ara en fase de ponència, es començarà a tramitar com a projecte de llei pròximament, i el PP ha anat reiterant al llarg d'aquestes setmanes la seva posició quant al "turisme sostenible i de qualitat" i en contra de la moratòria que obre la porta al decreixement de places turístiques. "Podem créixer sosteniblement més, no es pot apostar pel decreixement, ja que és l'enterrament futur de la societat balear", ha afirmat aquest dilluns el portaveu parlamentari del PP, Antoni Costa.

El principal partit de l'oposició sosté que el PSIB no s'ha definit en matèria turística. "Hi ha un histerisme total de Podem, MÉS per Mallorca i Més per Menorca, i el PSIB no acaba de decidir-se", ha criticat Costa. Així i tot, el conseller de Turisme, Treball i Model Econòmic, Iago Negueruela, ha destacat aquest dilluns que "reduir places turístiques no és decréixer econòmicament". En aquest mateix sentit s'ha expressat el diputat socialista, Carles Bona. "No hi ha ningú que aposti pel decreixement econòmic, sinó pel creixement amb valor afegit, i no a través de la massificació turística de preus baixos", ha assenyalat.

El PP i Ciutadans expliquen que la seva aposta és "un turisme i un creixement sostenible i de qualitat" enfront de la moratòria, sense acabar d'aclarir què significa aquesta expressió. Els ecosobiranistes mallorquins i la formació morada afirmen que "el creixement sostenible" és "un oxímoron". "No existeix, el PP sempre ha defensat el creixement sense límits", ha criticat la portaveu adjunta d'Unides Podem, Esperança Sans. "El diputat de MÉS per Mallorca, Joan Mas Collet, ha assegurat que el Govern treballa "pel creixement de la qualitat de vida dels ciutadans i el decreixement turístic". A més, referint-se al PP, ha exposat que "qualsevol persona que surti al carrer i no quedi tancada al despatx pot veure que hem superat el límit".

El Pi centra el discurs en una iniciativa que el Govern, com va avançar Última Hora, no veu amb mals ulls: el canvi d'ús d'edificis hotelers obsolets. "Hi ha el debat de fons de la sobrepoblació, s'ha d'afrontar la reforma de la llei turística per eliminar un percentatge important de places turístiques per mitjà del canvi d'ús", ha destacat el portaveu regionalista, Josep Melià.

Pacte de rendes

MÉS per Mallorca ha anunciat que ha registrat una Proposició No de Llei (PNL) per instar l'Estat a negociar amb els agents socials un nou "pacte de rendes" que garanteixi el poder adquisitiu dels sous i les pensions. Aquest pacte de rendes, en el cas de les Balears, hauria d'incloure una compensació addicional "per l'elevat cost de la vida a conseqüència de la insularitat", segons ha manifestat Mas Collet.

Accés universal als vaccins

El ple del Parlament debatrà aquest dimarts una PNL que insta el govern estatal a impulsar l'accés universal a les vacunes contra el coronavirus. És una iniciativa que van registrar Amnistia Internacional, Medicusmundi Mediterrània, Médicos del Mundo i Oxfam Intermón, i el PSIB l'ha agafada per convertir-la en una proposta parlamentària. Els altres partits del Pacte i El Pi també l'han firmada. "S'ha vist que el repartiment dels vaccins en l'àmbit mundial no ha estat equitatiu", ha afirmat Bona. La PNL reclama al govern estatal, a grans trets, que posi en marxa tots els mecanismes desenvolupats per l'Organització Mundial de la Salut per distribuir els vaccins de manera uniforme, a més de sol·licitar l'exempció de les patents dels productes sanitaris.

stats