Partits
Política 07/02/2024

El retorn d'Unió Mallorquina ja té data

La formació ha convocat el Consell Nacional per al 20 de febrer a Binissalem

2 min
Damià Nicolau, a la dreta de la Imatge, amb Josep Lliteres.

PalmaL'inici del projecte de refundació d'Unió Mallorquina (UM) ja té data: el Consell Nacional de la formació es durà a terme el 20 de febrer a les 20 h, al Casal de Cultura de Binissalem. Així consta a la convocatòria que s'ha enviat als integrants del Consell Nacional, que la primera cosa que faran serà deixar sense efecte la dissolució del partit que es va acordar el 28 de febrer de 2011. També es nomenarà una junta gestora, la qual haurà de "preparar i convocar el pròxim Congrés d'UM", segons consta a la convocatòria, que està signada pel secretari general d'Unió Mallorquina, Joan Monjo. "Com que som secretari general damunt dels papers, he fet el favor de convocar el Consell", explica Monjo, qui assegura que, després d'haver signat el document, no vol "saber res" ni "tenir res a veure" amb Unió Mallorquina i el procés de refundació del partit. "Els he fet un favor perquè necessiten arreglar els estatuts del partit", continua Monjo, en referència als impulsors del retorn d'UM. "Jo som a un partit independent i no hi tenc absolutament res a veure", reitera.

Quant als promotors del renaixement d'UM, l'exdirigent del partit Damià Nicolau n'és una de les cares visibles. "Som un grup de persones que vàrem impulsar aquest projecte després dels resultats de les eleccions autonòmiques, quan el centre regionalista va quedar orfe de veu en el Parlament", explica, en referència al fet que El Pi no aconseguís cap diputat en els comicis del 28 de maig de 2023. Nicolau assegura que està sorprès per "la bona acollida" que ha tingut la proposta de refundar UM. "M'he enduit una sorpresa molt agradable i he tornat a veure il·lusió en els ulls de la gent", continua.

Quant a la conveniència de fer reviure unes sigles tan vinculades a la corrupció política a Mallorca, Nicolau considera que els responsables "ja han pagat" per això, "sense indults ni amnisties". "El temps dirà si convé dur aquest nom, però la gent d'UM té credibilitat per la feina que s'ha fet molts anys", assegura.

Estendrà la nova UM la mà a El Pi? "Hem parlat amb El Pi, perquè gent d'aquest partit era d'Unió Mallorquina", apunta Nicolau, a més de remarcar "un objectiu clar". "Hi ha d'haver un sol projecte per a les eleccions de 2027", diu. "Ells tenen feina als pobles on governen, i nosaltres anirem muntant la nostra estructura de partit. Ara tenim una feina de formigueta, de secretaria d'organització. Hem de tenir una bona estructura als pobles i organitzar-la a Palma, que és l'assignatura pendent", afegeix.

El Pi, indiferent

"Indiferència" és la paraula que fan servir fonts d'El Pi quan se'ls demana per la refundació d'UM. "Nosaltres estam dins d'un partit constituït i amb una estructura consolidada. Si altres persones volen fer ressorgir un projecte polític, hi tenen dret", comenten, encara que també lamenten que "el centre té un espai determinat i està demostrat que si hi ha molts partits i no s'ajunten, no tenen força suficient per fer valer el seu projecte".

"No opinam, no sabem el plantejament per fer ressorgir aquest partit, ni l'objectiu ni el projecte polític", continuen les fonts d'El Pi consultades. Això sí, remarquen que els responsables d'UM "tindran molta feina". Sobre l'estat d'ànim dins d'El Pi, asseguren que "la gent està animada" i "fent feina on hi ha representació del partit". "Si algú considera individualment que ha de marxar a un altre partit, hi té dret", sentencien.

stats