Política
Política 17/08/2023

Històrics d'UM i Maria Antònia Munar es troben per tractar la situació del regionalisme mallorquí

S'han duit a terme una sèrie de trobades informals i l'expresidenta ha participat en una de les reunions

2 min
Maria Antònia Munar a un dinar aquesta setmana a un restaurant de la Platja de Muro

PalmaLa pèrdua de representació al Parlament per part d'El Pi no ha deixat indiferent el sector històric del regionalisme illenc. Aquest estiu s'han fet una sèrie de trobades "completament informals", segons ha pogut confirmar l'ARA Balears, en les quals han participat militants i dirigents històrics de les diferents etapes del regionalisme polític mallorquí, principalment persones vinculades a l'etapa d'Unió Mallorquina (UM). Entre els assistents als encontres hi ha destacat Maria Antònia Munar, que va ser a una de les reunions, si bé sense cap intenció de participar directament en cap projecte, sinó "senzillament per escoltar les converses", segons expliquen fonts coneixedores de les reunions.

També hi han participat altres figures històriques, com Damià Nicolau, Joan Monjo i Toni Pascual, que fins fa poc estava pendent de judici pel cas Carretera de Manacor i finalment va arribar a un acord amb la Fiscalia. Dolça Mulet, que va ocupar diferents càrrecs en l'etapa d'Unió Mallorquina, i Víctor Martí, que va estar molt actiu en el moment del tancament de la formació a causa dels múltiples casos de corrupció en els quals estaven implicats diferents dirigents, han assistit també a les trobades.

Segons les fonts consultades, "en cap moment no s'està posant en marxa cap iniciativa nova, però sí que és cert que es comparteix una preocupació profunda pels resultats electorals i sobretot per la pèrdua de representació d'un espai com és el regionalisme", expliquen les fonts consultades.

La participació de Maria Antònia Munar, que havia estat completament desvinculada de la política durant tota la seva etapa a la presó, ha sorprès més d'un, si bé en qualsevol cas l'expresidenta d'UM, del Consell de Mallorca i del Parlament, condemnada per diferents casos de corrupció, no tenia "cap intenció política activa, ni prop fer-hi, sinó que es va comportar com una persona més. Són trobades informals pròpies de l'estiu", asseguren les fonts informants.

De fet, en alguna de les reunions també hi ha hagut dirigents actuals del partit, com és el cas de Toni Salas, que, a més, és conseller del Consell de Mallorca, institució més important on el regionalisme conserva la representació amb dos consellers. Salas és considerat una persona de consens per part de bona part dels històrics i dels actuals membres d'El Pi.

Després de passar set anys a la presó, a l'octubre de 2020 Maria Antònia Munar va aconseguir el tercer grau. Progressivament ha anat participant més de la vida social, i de fet, aquest estiu s'ha deixat veure en més d'una ocasió al restaurant que regenta el seu fill a la Platja de Muro. Les fotos que acompanyen aquesta crònica són precisament d'un dinar que hi ha tingut lloc aquesta setmana i en el qual també han participat amics i companys del partit, com Dolça Mulet, si bé era una trobada absolutament privada.

stats