Política 24/09/2014

El govern espanyol rebaixa el to i insta el PSOE a concretar la reforma constitucional

La vicepresidenta Sáenz de Santamaría assegura que es pren "seriosament" la proposta socialista

Joan Rusiñol
1 min

MadridCara a cara dialèctic menys dur del que és habitual a la sessió de control al Congrés entre el govern espanyol i el grup socialista. Dos dies després de la reunió entre Mariano Rajoy i el líder del PSOE, Pedro Sánchez, aquest dimecres la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, no ha tancat la porta rotundament a una eventual reforma de la Constitució. Ara bé, ha demanat moltes més concrecions a l'oposició sobre la proposta.

Responent al portaveu parlamentari socialista, Antonio Hernando, la número 2 de Rajoy ha assegurat que ella es pren "seriosament" la reforma que plantegen els socialistes. Per això, vol saber la lletra menuda de la iniciativa: si aposten per un federalisme simètric o asimètric, si reconèixer la "singularitat" d'algunes comunitats és cedir més competències exclusives, si un nou model de finançament implica un pacte fiscal... Per tot plegat, ha lamentat que Hernando s'hagi tornat a "quedar amb allò anunciat".

Abans, Hernando ha alertat de la gravetat del moment polític que viu l'estat espanyol i la necessitat de moure fitxa. Ha ofert "fermesa per defensar la Constitució, valentia per reformar-la i diàleg [a tots els grups] per arribar a un gran consens".

Populars i socialistes han demostrar plena sintonia a l'hora de frenar la consulta per al 9 de novembre, que uns i altres consideren il·legal. El PSOE ha reiterat que veu amb bons ulls els recursos que el govern espanyol presentarà al Tribunal Constitucional per impedir el 9-N.

stats