Política 23/05/2023

El Consell de Menorca aprova la modificació del PTI entre llàgrimes d'emoció

Prohibeix el lloguer turístic en els nuclis urbans i precisa la ubicació de parcs solars en sòl rústic

ARA Balears
2 min
El moment de l'aprovació del PTI al Consell de Menorca

PALMALa presidenta del Consell de Menorca, i candidata del PSOE a les eleccions de diumenge, Susana Mora, s'ha emocionat en pronunciar que el ple extraordinari de la institució aprovava de manera definitiva el Pla Territorial Insular (PTI). El saló de plens, ple a vessar de càrrecs públics i algunes persones vinculades a entitats ecologistes, ha seguit atentament la sessió i alguns d'ells no han dubtat a aplaudir el resultat final. Mentrestant, Mora rebia les felicitacions compartides i abraçades dels portaveus de Més per Menorca i d'Unides Podem, Miquel Maria i Cristina Gómez, respectivament, que diumenge formaran part de les llistes al Parlament.

La modificació del PTI, instrument d'ordenació urbanístic per als pròxims deu anys, s'ha tirat endavant gràcies als vots favorables de l'equip de govern, mentre que Ciutadans s'ha abstingut i el PP hi ha votat en contra. Entre les novetats més significatives destaca la prohibició del lloguer turístic en els nuclis urbans, la ubicació dels parcs solars en sòl rústic o permetre en un 30% la construcció d'habitatge protegit en zones de creixement. Cal recordar que el PTI es va crear l'any 2003 amb la presidenta Joana Barceló, i que després de deu anys no va ser revisat. El PP ho va fer l'any 2014, mitjançant una norma territorial transitòria, que es derogà parcialment fa set anys i s'inicià el procés que aquest dimarts ha conclòs.

Susana Mora ha qualificat d'històrica la jornada viscuda a l'illa, i ha reconegut que tot i tractar-se d'un document desconegut per la majoria de la societat és essencial per refermar el model de Menorca: "Fa vint anys vam decidir el model d'illa que volíem i ara el consolidam, preservant les nostres platges, conservar el camp per als pagesos, per mantenir la indústria, però a la vegada per generar noves oportunitats, entorn del turisme emergent". I afegeix: "Afrontarem amb garanties reptes del futur com l'habitatge, els pobles per als residents i el turisme sostenible a les zones turístiques". D'altra banda, el portaveu del PP i candidat al Consell, Adolfo Vilafranca, ha lamentat la falta de consens i que l'aprovació s'hagi produït a cinc dies de les eleccions: "Hem presentat més de seixanta al·legacions i no se n'ha acceptat cap. Per tant, insistim que és un document imposat per l'equip de govern i que no té en compte tots els ciutadans".

stats