Política 12/04/2018

La Plataforma per un bon finançament suma la institució insular

La majoria d'esquerres i els regionalistes d'El Pi han votat a favor d'adhesió

Jaume Ribas
2 min
El ple del Consell de Mallorca, aquest dimecres

PalmaEl Ple del Consell de Mallorca ha aprovat aquest matí l'adhesió de la institució insular a la plataforma Per un Bon Finançament. Diversos sindicats, patronals del petit comerç i entitats socials impulsen aquesta plataforma, que pretén conscienciar la ciutadania i les administracions sobre la necessitat que l'Estat doti amb un bon finançament dels serveis públics a les Illes Balears.

La proposta s'ha tirat endavant al Consell gràcies als vots a favor dels grups socialista, MÉS, Podem i El Pi. El Partit Popular i Ciutadans, en canvi, hi han votat en contra. Diferents institucions, com ara la Universitat de les Illes Balears, i molts ajuntaments ja han aprovat l'adhesió a aquesta plataforma, en alguns casos amb el vot a favor dels regidors del PP.

"Més autogovern"

El PSIB, Podem, MÉS per Mallorca i El Pi han defensat l'adhesió a la plataforma per un Bon Finançament. El conseller socialista Javier de Juan ha dit que "és un fet incontestable que a les Balears estam mal finançats" i ha demanat que es facin servir "els recursos econòmics necessaris" per finançar els serveis públics. Per a de Juan, el finançament és una qüestió de "més autogovern i capacitat de decisió". La portaveu de Podem, Aurora Ribot, ha dit que la iniciativa és "molt encertada i necessària" i que "el bon finançament és l'únic mecanisme que assegura que estam en condicions d'oferir els mateixos serveis a la ciutadania que les administracions de la resta de l'Estat".

La consellera de MÉS, Mercè Bujosa, ha insistit que "és tasca comuna conscienciar la ciutadania que és necessari millorar el sistema de finançament autonòmic" i ha demanat "arribar a una legislació que compensi el fet insular". El portaveu d'El Pi, Antoni Pastor, ha deixat clar quin és el model que el seu partit demana: "Tenim tot el dret del món a tenir el mateix model que el País Basc o Navarra", i ha assegurat que tot allò que no sigui un concert econòmic serà "insuficient".

"Més fum que realitat"

La portaveu de Ciutadans al ple de la institució insular, Catalina Serra, ha acusat els grups de l'esquerra de vendre "més fum que realitat" i ha valorat que "el problema no és el finançament, sinó el deute i la gestió no ineficaç que fa el Govern". La consellera del Partit Popular, Margalida Roig, ha dit que la plataforma ha estat creada "per atacar les polítiques del Partit Popular" i ha recordat que el PP no aposta per un concert econòmic, tot i que la plataforma tampoc no ha fet una aposta clara per aquest model.

A més, el PP ha presentat una moció en què ha acusa l'equip de govern del Consell de fer un "ús partidista" de la institució, ja que s'han fet posicionaments institucionals favorables reivindicacions ciutadanes com la dels jubilats en favor d'una millora del sistema de pensions.

stats