Política 11/04/2019

Comença la campanya electoral més llarga

Els partits donen el sus a la carrera per les eleccions estatals del 28 d'abril, amb les autonòmiques de maig a l'horitzó

A.s/ C.t./ K.o./ M.f./ M.ll.
7 min

PalmaEl PSIB ha estat el primer partit a donar el sus a la campanya electoral més llarga aquest dijous. La maquinària de les formacions polítiques s'ha posat en marxa per afrontar les pròximes eleccions estatals del 28 d'abril, però no aturarà fins al 26 de maig, amb els comicis autonòmics, insulars, municipals i europeus.

"Començam una campanya intensa, que serà a doble volta i serà una oportunitat per consolidar un govern progressista a Espanya i a les Balears", ha dit Francina Armengol durant l'acte del PSIB. La cap de llista al Parlament ha subratllat que els ciutadans "es juguen el desenvolupament del REB i tenir un govern que aposti per la pluralitat, la diversitat, la mobilitat, el feminisme, els drets, la distribució de la riquesa o l'educació".

Armengol també ha fet una crida a la mobilització dels ciutadans, i ha considerat que "participar és fonamental". "Cal anar a votar, perquè la democràcia és l'acte més important de la ciutadania", ha afegit.

Susanna Moll i Cosme Bonet, candidats al Senat, amb Francina Armengol i el candidat al Congrés, Pere Joan Pons.

Per la seva banda, el cap de llista al Congrés del PSIB, Pere Joan Pons, ha destacat que "les enquestes no són l'eina que fa guanyar les eleccions", i també ha fet una crida al vot dels ciutadans. "Hem de triar entre un model de progrés i un altre d'involució, i Pedro Sánchez mereix quatre anys més a la Moncloa", ha dit Pons. El candidat al Congrés ha afirmat que el PSOE "és l'únic partit amb programa i projecte".

Pons ha assenyalat que els socialistes estan oberts a debatre amb els altres partits i ha qualificat les eleccions d'"existencials". "Ens hi jugam ser o no ser", ha afirmat.

PP, "valor segur"

Els principals candidats del Partit Popular a les Illes han fet "una aferrada de cartells digital", que, sota l'eslògan 'Valor segur', vol situar la formació com el "partit de l'experiència", segons ha explicat la número u a la llista al Congrés, Marga Prohens, qui ha destacat que comencen 15 dies de campanya "en positiu" i amb "il·lusió".

"Serem el partit de la il·lusió, de les propostes i de l'experiència. És aquesta experiència la que ens diferencia d'altres partits que no es poden presentar amb aquest bagatge de gestió a l'esquena", ha explicat Prohens, qui ha afegit que el PP "ha canviat i millorat Espanya i ho tornarem a fer amb aquest valor segur de que ja ho hem fet amb unes altres circumstàncies econòmiques".

Candidats del PP durant l'aferrada digital de cartells.

"Davant altres candidats com Pedro Sánchez, que no són de fiar, davant altres que no sabem si al matí pensen el mateix que a l'horabaixa, hi ha el valor segur del PP i de Pablo Casado. Tenim una oportunitat única de treure Pedro Sánchez de la Moncloa", ha destacat Prohens. Segons la candidata, l'actual president del govern estatal "ha maltractat en nou mesos com ningú les Illes, amb un REB amb el qual s'ha rigut de tots". En canvi, assegura que Casado ja s'ha compromès amb la comunitat a aprovar un règim especial que reconegui el fet insular.

Per la seva banda, el president del partit a les Illes, Biel Company, ha destacat que l'acte d'aquest dijous és per encoratjar els candidats a iniciar una campanya neta i il·lusionant. "Anam a guanyar però passant gust. Si ho passam bé tindrem un gran resultat", ha dit. Miquel Ramis, Maria Salom, Llorenç Galmés, Mateu Isern i Rosa Estaràs han estat alguns dels representants del partit presents a l'acte.

Joan Mesquida, aposta de Ciutadans

Ciutadans dona el sus a la cursa per guanyar les generals del 28 d'abril amb dos cartells d'Albert Rivera com a teló de fons. Han protagonitzat l'acte el candidat al Senat per Mallorca, Pedro Ribas, i el cap de Ciutadans al Congrés per les Balears, Joan Mesquida, qui ha resumit la línia ideològica de la formació quan ha dit davant la premsa que "Espanya no pot estar en mans dels nacionalistes, ni dels populistes, ni dels independentistes, ni dels amics d'ETA", en referència a les polítiques del president Pedro Sánchez durant la legislatura que acaba.

"Ens jugam un govern estable o un govern amb pactes amb independentistes i populistes", ha afegit l'exsocialista. Les seves frases més repetides: enfortir el model territorial, revitalitzar l'estat del benestar, millorar l'educació i la sanitat pública, donar força al sistema de pensions. També ha parlat de "dinamitzar l'economia i disminuir la precarietat laboral, una de les més elevades d'Europa". També ha presentat la "proposta revolucionària" de fer que les famílies amb dos fills obtinguin els beneficis de les famílies nombroses: "Parlam de sis milions de famílies a tot Espanya que tindran beneficis molt importants".

Joan Mesquida, cap de Ciutadans al Congrés dels Diputats per les Balears.

"Per primera vegada en la història de la democràcia pot governar un partit diferent d'aquells dos que han governat els darrers 40 anys" -ha continuat Mesquida- amb polítiques "lligades a la realitat, pensades per a les famílies, per la gent, per a les petites i mitjanes empreses i pels autònoms". Una afirmació que contrasta, no obstant això, amb la disposició a pactar que ha mostrat el candidat al Senat per Mallorca, durant la seva breu intervenció: "Serà interessant que cap partit tingui majoria absoluta i hagi de pactar amb els altres".

Unides Podem assegura que farà que el partit socialista miri cap a ells

Envoltats d'una vintena de persones, el sus de campanya d'Unides Podem ha estat a la plaça del 8-M, perquè, segons la candidata al Congrés Antònia Jover, el moviment feminista és un referent del seu partit. "Les dones el 8-M ens varen ensenyar que havíem de posar la vida de les persones en el centre, i hem fet el programa en aquest sentit", ha assenyalat. Jover ha explicat també que les propostes d'Unides Podem miren d'eliminar la violència masclista, protegir les dones i a posar mesures perquè puguin tenir una vida sexual i reproductiva lliure i decidida.

Acte de campanya de Podem

Juan Pedro Yllanes, diputat de Podem, qui creu que són l'únic partit que pot garantir que es faran polítiques progressistes, ha estat contundent en expressar que "posaran el partit socialista a mirar cap a Podem per formar govern de progrés i fer conquestes socials". Yllanes ha assenyalat també que "no permetran que mirin cap a Ciutadans, malgrat les temptacions que puguin tenir a Madrid". Per la seva banda, el candidat al Senat, Pep Malagrava, ha destacat que és una "campanya per dir la veritat i que no ens enganyin".

Discursos i 'Veus Progressistes' contra l'extremadreta

Les esquerres han teixit el seu discurs electoral amb els mots “inclusió, diàleg o progrés”, en contrast amb tot allò “excloent, intol·lerant, ressentit o al·lèrgic a la diversitat”. I donant el sus de la cursa electoral des de la plaça Llorenç Bisbal, “en contraposició al lloc fosc i ombrívol que avui és sa Feixina” on es troba Vox, ha dit el candidat de Veus Progressistes al Congrés, Guillem Balboa.

Balboa ha demanat el vot fent un repàs a les fites del pacte -”l’Impost del Turisme Sostenible, l’ampliació dels Parcs Naturals, la fi dels plàtics d’un sol ús o la recuperació de la Memòria Històrica”, entre altres- i ha defensat que dues terceres parts del programa electoral del PSOE "són mesures que ja estam aplicant nosaltres a les Balears". Ha demanat a Pedro Sánchez que no pacti amb Ciutadans i ha promès la “millora del transport públic” i la recuperació de les competències de la Demarcació de Costes, “que segons l’Estatut d’Autonomia ja hauríem de tenir”.

Els candidats de la coalició Veus Progressistes

La candidata al Senat, Rosa Cursach, ha emmarcat l’acte en una “campanya cabdal pel feminisme, que té un paper clau per aturar l’extrema dreta”. “I hem de canviar el sistema educatiu perquè les dones deixem de ser els annexos als llibres de text”, ha afegit. Mateu'Xurí', quart integrant de la candidatura integrada per MÉS per Mallorca, MÉS per Menorca, Esquerra Republicana i Ara Eivissa, també ha fet esment de l’ultradreta: “Vox, PP i Ciutadans són la Santíssima Trinitat; un dins tres, tres dins un”, ha ironitzat.

Joan Miralles: “El Pi pot ser la sorpresa electoral”

Ben equipats amb les maletes [cadascuna amb una proposta política] i el passaport [un resum del programa electoral], els principals candidats d'El Pi han presentat a la plaça d'Espanya els seus cartells i propostes. "Nascuts aquí o no, hem de fer història per tenir les mateixes eines que la resta de comunitats", ha reivindicat el president de la formació, Jaume Font. D'altra banda, Joan Miralles, candidat al Congrés espanyol, ha recordat que "no estam subordinats a cap interès que no sigui illenc".

Els candidats d'El Pi

L'aposta dels regionalistes és clara: crear un model de partit basat en Coalició Canària. "Si no volem plorar sobre com els canaris aconsegueixen coses que nosaltres no podem fer, s'ha de votar El Pi", ha assegurat Font, qui no deixa de mostrar el seu interès per aquesta altra formació illenca. A més, ha expressat que el seu equip de partit està format per persones "preparades, d'aquí i que coneixen les necessitats de la gent de les Balears".

Més de 250 persones al sus de campanya de Vox

Amb una posada en escena de pel·lícula, pantalles i llums, i música èpica Vox ha presentat la seva campanya sota el monòlit de la Feixina.

"No ens callaran", ha assegurat Jorge Campos, president de Vox, davant més de 250 persones. Campos ha defensat que el monument de la Feixina, on s'ha fet l'acte d'inici de campanya, no s'ha esbucat gràcies a la societat civil i a la mobilització ciutadana. Un monòlit, que segons ell, serveix "per honrar els caiguts per Espanya". També pensa que la concòrdia es veu amenaçada pels partits ultres de l'esquerra separatista.

Acte d'inici de campanya de VOX

La candidata al Congrés, Magdalena Contestí s'ha mostrat "molt animada i il·lusionada per aconseguir l'objectiu i el repte d'una Espanya millor" .

stats