Política 20/04/2021

Ciutadans qüestiona l'aplicació de la Llei de memòria democràtica

El vicepresident del Govern, Juan Pedro Yllanes, considera que la norma és "un instrument legal absolutament necessari"

ARA Balears
2 min
El vicepresident del Govern i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes

PalmaEl diputat de Cs Jesús Méndez ha qüestionat aquest dimarts en el ple del Parlament l'aplicació de la Llei de memòria democràtica durant una interpel·lació del partit taronja, segons ha informat Europa Press. Méndez ha posat com a exemple el canvi de noms de carrers de Palma, "amb l'intent de suprimir els noms de marins il·lustrats que varen néixer dècades o segles abans de feixisme". "Això ens ha col·locat en el punt de mira per a mal, fins i tot en l'àmbit estatal", ha afirmat. En canvi, el vicepresident del Govern i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, ha assegurat que aquesta norma, que es va aprovar a la Cambra fa tres anys, és "un instrument legal absolutament necessari".

Méndez s'ha manifestat contrari a la crispació en un moment com l'actual, "de convulsió social derivada de les mesures restrictives" per fer front a la pandèmia de coronavirus. El diputat de Cs ha qüestionat si resulta "oportú en aquest moment parlar d'aquest tema i remoure velles qüestions". "L'Estat no pot vulnerar els drets i llibertats dels ciutadans per les idees que tinguin o per les seves consciències. No pot tornar a fer-ho mai més", hi ha insistit.

Per part seva, Yllanes ha defensat que aquesta llei parla de "veritat, justícia i reparació". El vicepresident també ha explicat que, des que Memòria Democràtica es va unir a la seva conselleria, ha comprovat la seva utilitat amb l'obertura de les fosses de Porreres i Son Coletes. "Han hagut de passar prop de 80 anys perquè s'hagi recuperat la dignitat d'aquestes persones que havien caigut en l'oblit amb pràctiques tan cruels", ha remarcat. Yllanes també ha subratllat que encara queden víctimes oblidades i que "això és el que justifica aquest text legislatiu i les polítiques de reparació de memòria democràtica".

stats