Societat 13/04/2021

Un grup d'experts revisarà el cens de carrers de Palma vinculats al franquisme

Així ho ha decidit el Govern per aclarir quins s'han de canviar arran de la polèmica sobre el canvi del nomenclàtor

3 min
La plaça de l'Almirall Churruca de Palma ja ha estat substituïda pel cartògraf Mateu Pruners, mentre que el carrer de l'Almirall Gravina s'ha canviat pel també cartògraf Angelí i Dulcert.

Un grup d'experts revisarà el cens de símbols, llegendes i mencions franquistes elaborat pel Govern per aclarir quins dels carrers de Palma que surten en el document es poden vincular realment amb l'exaltació de la dictadura. Així ho ha decidit la Comissió Tècnica de Memòria Democràtica de l'Executiu balear, després de la polèmica generada fa unes setmanes arran del canvi de nomenclàtor de carrers que va obligar Cort a aturar el procés. Els noms especialment qüestionats i que el Consistori va reclamar revisar són els dedicats als almiralls morts al segle XIX Churruca, Gravina i Cervera; Gabriel Rabassa; i els noms de ciutats com ara el carrer Toledo, que no tenen res a veure amb gestes franquistes.

El secretari autonòmic de Sectors Productius i Memòria Democràtica, Jesús Jurado, ha explicat després de la reunió que els "experts" revisaran el cens i tota la documentació aportada per l'Ajuntament de Palma per després fer una proposta dels carrers que cal canviar i que la Comissió Tècnica de Memòria Democràtica haurà d'aprovar o no. Jurado no ha concretat quant de temps durarà el procés i tampoc qui formarà part del grup, perquè encara ho estan "pensant", i s'ha limitat a dir que seran historiadors especialitzats en Memòria Històrica. El secretari ha assenyalat, però, que Cort també podrà proposar experts perquè sigui un grup interinstitucional.

Jurado, a més, ha defensat que el cens és "viu" i que és normal que es pugui "reconsiderar". Així mateix, ha volgut agrair la feina dels historiadors que es dediquen "a la memòria d'aquesta terra", perquè "sense ells no estaríem exhumant víctimes i no sabríem quants camps de concentració" hi havia a les Illes. D'altra banda, el batle de Palma, José Hila –que juntament amb el regidor d'Educació i Política Lingüística, Llorenç Carrió, ha participat en la reunió d'aquest dimarts–, ha agraït poder participar-hi i ha apuntat que, quan s'aclareixi, tot faran els canvis que calgui.

Pel que fa al carrer dedicat a Gabriel Rabassa –inaugurat pel mateix Hila el 2009 quan encara no existia el cens–, l'Ajuntament de Palma ha demanat que es tingui en compte que se li va dedicar la via perquè va ser l'impulsor de la protecció dels molins a Mallorca i no pel seu passat vinculat a la Falange.

A més de Jurado, en la reunió de la Comissió Tècnica de Memòria Democràtica d'aquest dimarts al Velòdrom de les Illes Balears de Palma, hi han participat el vicepresident del Govern, Juan Pedro Yllanes, i el director general de Memòria Democràtica, Marc Herrera. També hi han assistit representants dels consells insulars, la FELIB, la UIB i les entitats memorialistes de les Balears.

Cal recordar que el cens del Govern, aprovat ara fa poc més d'un any, obligava l'Ajuntament de Palma a canviar els noms inclosos en el termini d'un any. La modificació anunciada el 22 de març, però, es va convertir en una polèmica d'àmbit estatal. L'escriptor Arturo Pérez-Reverte va insultar Hila –el va qualificar d'"idiota–; diaris com l'ABC i El Mundo varen dur les crítiques a Cort a portada; les televisions privades de Madrid també varen tractar el tema, i el PP, Cs i Vox ho varen aprofitar per atacar l'equip de govern municipal.

L'Ajuntament va aguantar fins que fonts del Govern varen filtrar que revisarien el cens de noms i homenatges públics vinculats a la dictadura franquista, i va ser llavors quan Hila va admetre públicament que tenien "dubtes raonables" sobre si alguns dels canvis es poden vincular amb el franquisme.

stats