Política 29/10/2020

Ciutadans es queixa al Defensor del Poble pels llaços que fa vuit anys que hi ha a la façana de Cort

El partit ha presentat al ple de l'Ajuntament de Palma una moció per demanar-ne la retirada, però ha estat rebutjada

K. O.
2 min
Imatges dels llaços que hi ha a les dependències municipals de MÉS.

PalmaLa portaveu del grup municipal de Ciutadans a l'Ajuntament de Palma, Eva Pomar, ha anunciat que el partit acudirà al Defensor del Poble pels llaços que MÉS té penjats a la balconada del seu despatx de Cort. La formació taronja ha presentat aquest dijous al ple del Consistori una moció per demanar que es llevin, però ha estat rebutjada.

"MÉS ha posat els llaços per donar suport als independentistes catalans", ha afirmat Ciutadans en un comunicat, i ha afegit que, si volen penjar-los, ho facin a la seva seu. Pomar ha lamentat que el PSIB "es posi de perfil i serveixi com a crossa del nacionalisme".

El regidor d'Educació i Política Lingüística, Llorenç Carrió (MÉS), ha assegurat que no llevaran els llaços i que es varen posar el 2012 per protestar contra la política lingüística del govern de José Ramón Bauzá i en favor del català.

El batle de Palma, José Hila, ha intervingut recordant que els llaços es varen penjar quan Mateu Isern (PP) estava al capdavant de l'Ajuntament. "En aquells temps érem més tolerants, perquè ara cada vegada es vol reprimir més", ha comentat, i ha dit que el PSIB és tolerant.

El portaveu del PP, Julio Martínez, ha respost que durant el govern d'Isern tampoc no estaven d'acord amb els llaços, però com que no estava regulat l'ús de símbols als edificis públics no hi varen enviar la Policia Local. A més, ha considerat que el llaç amb la bandera quadribarrada ja no significa el mateix que abans i que als de Ciutadans no els agrada que estigui en un edifici públic.

Joan Carles I i José Antonio Primo de Rivera

El grup municipal del PSIB a l'Ajuntament de Palma ha tornat a votar en contra de substituir el nom de la plaça de Joan Carles I pel de plaça de les Tortugues, juntament amb el PP, Ciutadans i Vox. Els socialistes ja varen rebutjar aquesta qüestió en el ple de Cort del 30 de juliol, i ara ho han fet al ple d'aquest dijous. La proposta de MÉS i Unides Podem es va votar la setmana passada a la Comissió de Serveis a la Ciutadania, però ara s'ha duit al ple, on ha estat rebutjada.

D'altra banda, Vox ha presentat una moció sobre el carrer de Palma dedicat al socialista Indalecio Prieto. El regidor d'extrema dreta, Sergio Rodríguez, ha admès que la intenció no era canviar el nom perquè només volia que l'equip de govern de Cort es posàs davant d'un mirall. I ha carregat contra el PSIB, MÉS i Unides Podem dient que només cerquen "reviure" la Guerra Civil, "destruir el consens" del 1978 i "remoure l'odi" a través de la Llei de memòria històrica. Finalment, Rodríguez ha citat el fundador de la Falange, José Antonio Primo de Rivera, i ha acabat trencant el paper de la moció. El batle ha comentat que acabar el discurs citant el falangista a la "casa de la democràcia" és motiu per trencar el foli.

stats