Governabilitat a l'Estat
Política 18/11/2022

El CIS castiga Feijóo després que trenqués les negociacions sobre el CGPJ

El PSOE manté un 32,7% d'intenció de vot i el PP cau 1,5 punts respecte a fa un mes

3 min
El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, en un fòrum del PP europeu a Lisboa

MadridEl trencament de les negociacions per renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) pot haver passat factura al líder del PP, Alberto Núñez Feijóo. Com a mínim, el baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) d'aquest novembre reflecteix una caiguda d'1,5 punts del PP en intenció de vot –passa d'un 28,7% a un 27,2%–, mentre que el PSOE aguanta el 32,7% que ja registrava al mes d'octubre. El 27 d'octubre el president conservador va dinamitar les negociacions arran de la voluntat del president del govern espanyol de reformar la sedició, i l'enquesta es va fer entre el 2 i el 12 de novembre.

Una de les preguntes del baròmetre és sobre qui es considera que és el "principal responsable" del trencament de negociacions per renovar el CGPJ i el Tribunal Constitucional, i el 39,2% dels espanyols consultats creuen que és el PP. Un 21% creuen que és el PSOE, i un 19% reparteixen les culpes entre les dues formacions. Quan es va fer l'enquesta va començar a agafar protagonisme el debat sobre les converses per reformar el delicte de sedició, però Sánchez no va fer l'anunci fins al dia 10 a la nit. Així, el CIS no pregunta sobre aquesta qüestió, que no pot tenir un impacte rellevant en la resposta dels ciutadans.

Valoració de líders

Nota mitjana sobre 10

Yolanda Díaz

UP

4,9

+0,2

Pedro Sánchez

PSOE

4,4

-0,1

Alberto N. Feijóo

PP

4,3

-0,1

Íñigo Errejón

Més País

+0,2

4,1

Inés Arrimadas

Cs

3,5

+0,2

Santiago Abascal

Vox

2,8

+0,1

Font: CIS octubre del 2022 / Gràfic: ARA

Valoració de líders

Nota mitjana sobre 10

Yolanda Díaz

UP

4,9

Pedro Sánchez

PSOE

4,4

Alberto N. Feijóo

PP

4,3

Íñigo Errejón

Més País

4,1

Inés Arrimadas

Cs

3,5

Santiago Abascal

Vox

2,8

Font: CIS octubre del 2022 / Gràfic: ARA

Valoració de líders

Nota mitjana sobre 10

Yolanda Díaz

UP

4,9

Pedro Sánchez

PSOE

4,4

Alberto N. Feijóo

PP

4,3

Íñigo Errejón

Més País

4,1

Inés Arrimadas

Cs

3,5

Santiago Abascal

Vox

2,8

Font: CIS octubre del 2022 / Gràfic: ARA

Els socialistes se situen 5,5 punts per davant del PP, i amplien així l'avantatge. Al baròmetre del setembre, Sánchez va recuperar el lideratge, després que el CIS reflectís que l'anomenat efecte Feijóo donava fruits. El PSOE se situava en un 29,2% i el PP en un 28,5%. Un mes més tard, a l'octubre marcava distàncies i assolia el 32,7% que manté ara. En canvi, els conservadors només pujaven fins al 28,7% i es quedaven a quatre punts. Dies després de dinamitar el pacte pel CGPJ, les expectatives electorals del líder de la dreta van a la baixa, mentre que Sánchez continua per sobre del percentatge que va obtenir a les eleccions generals del 10 de novembre del 2019 (28%).

Unides Podem perd pistonada

Una altra opció electoral que perd pistonada és Unides Podem. Havia arribat a un 13,4% al juliol, però al setembre ja va baixar al 12,8%; al mes d'octubre el CIS li atorgava un 12,7% d'intenció de vot, i aquest novembre baixa fins al 12,2%, és a dir, mig punt menys. Tot i així, es manté per sobre de Vox, que queda en quarta posició i que assoliria el 10,1% dels sufragis. L'extrema dreta recull fruits de la caiguda del PP i suma 1,3 punts més que fa un mes. Més endarrere, Cs continua reculant, i amb un pobre 2,5% de suports, dues dècimes menys que a l'octubre, està en perill de quedar fora del Congrés. ERC, que només es presenta a Catalunya, té un 2,2% de vots a tot l'Estat, Junts un 1% –mig punt menys que fa un mes– i la CUP un 0,7%.

Pel que fa a la valoració dels líders polítics, Yolanda Díaz continua encapçalant el rànquing amb un 4,9 de valoració. En segon lloc, Sánchez obté un 4,4, i Feijóo un 4,3. El líder de Més País, Íñigo Errejón, el segueix amb un 4,1; la presidenta de Cs, Inés Arrimadas, un 3,5; i el líder de Vox, Santiago Abascal, un 2,8. Ara bé, quant a preferència per ser president del govern espanyol, l'actual cap de l'executiu domina amb un 22,9% de respostes, seguit per Feijóo (15,9%). La vicepresidenta segona i líder d'Unides Podem només és la preferida per ser presidenta per a un 8,6% dels enquestats. Sempre guanya la resposta "cap d'ells", que obté un 27,6% de les respostes.

stats