Política 12/04/2022

Castells porta la crisi de Menorca al Parlament: "Dediquin menys temps a interferir en la política menorquina"

Armengol ha evitat fer menció de la ruptura del pacte de govern amb la dimissió dels consellers ecosobiranistes insulars

2 min
El portaveu de MÉS per Menorca, Josep Castells, en la seva intervenció

PalmaLa crisi del Consell Insular de Menorca iniciada el cap de setmana passat, que ha desembocat en la dimissió en bloc dels consellers i directors insulars de Més per Menorca, ha arribat aquest dimarts a la sessió de control del Parlament. En un primer moment, el portaveu ecosobiranista menorquí, Josep Castells, s'ha dirigit en la seva pregunta a la presidenta del Govern, Francina Armengol, recordant la política de pactes entre l'Executiu balear i els dos diputats de Més. "Ja coneix la nostra manera de treballar, que difereix de l'oposició de dretes", ha afirmat referint-se al PP i Vox, el que ha provocat interrupcions dels diputats populars, que han recordat la crisi política a l'illa de Menorca.

"Miram d'arribar a acords amb vostès, i després amb la feina de control comprovam que els acords als quals hem arribat es duguin a terme", ha explicat Castells. Així i tot, després de la resposta d'Armengol a la pregunta sobre la fixació de les condicions bàsiques de les rutes marítimes a les Balears, el portaveu de Més per Menorca ha demanat a la presidenta illenca, i a "alguns membres del seu Govern", que "haurien de dedicar menys temps a interferir en la política menorquina i més temps a complir els acords". Castells es referia al viatge a Menorca que van fer la consellera de Presidència, Mercedes Garrido, i el conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, de MÉS per Mallorca, per "mediar, que no pressionar" –segons l'ecosobiranista Miquel Ensenyat– en fer marxa enrere en la celebració del ple extraordinari per aprovar l'avantprojecte de llei de Reserva de la Biosfera, cosa que ha provocat la crisi política.

Tot i les afirmacions de Castells, Armengol ha evitat fer menció al trencament del pacte de govern a Menorca, on l'Executiu insular es troba en aquests moments en minoria. Aquest dilluns, la portaveu parlamentària socialista, Pilar Costa, va defensar l'acció de la presidenta del Consell Insular, Susana Mora. "Hi ha discrepàncies des del punt de vista tècnic i jurídic, i la presidenta del Consell, amb bon criteri, ha decidit que s'han de prendre dies o setmanes per donar solucions", va exposar Costa. "Tots els grups polítics anam treballant amb la llei des de fa temps, hi ha un compromís del PSIB en aquest sentit", va afegir.

El portaveu parlamentari del PP, Antoni Costa, per la seva banda, ha aprofitat la seva pregunta de control sobre el foment de l'emprenedoria a la presidenta de les Illes per parlar d'aquesta llei de Reserva de la Biosfera. "Hi ha hagut xantatges i amenaces, i no ho dic jo, sinó els seus exsocis de Govern", ha destacat. En aquest moment, el president del Parlament, Vicenç Thomàs, l'ha interromput per criticar que parlàs d'un tema que "no té a veure amb la seva pregunta", cosa que ha enfurismat Costa. "És la primera vegada que vostè interpel·la un portaveu, és lamentable", ha lamentat el portaveu popular. Amb tot, aquí Armengol sí que s'ha referit a la crisi política, afirmant que "el Govern balear és favorable que Menorca tingui aquesta llei".

stats