Política 11/04/2022

Més per Menorca dimiteix en bloc al Consell

Els ecosobiranistes deixen el govern insular en minoria i acusen l'Executiu balear d'amenaces i fer xantatge

Iván Martín
2 min
Consellers i directors insulars de Més han presentat la seva dimissió.

MaóEls tres consellers i els set directors insulars de Més per Menorca que formaven l'acord de govern amb el PSOE i Unides Podem al Consell de Menorca han presentat la dimissió aquest dilluns, després de l'ajornament del ple en què s'havia d'aprovar l'avantprojecte de la llei Reserva de la Biosfera. Així ho ha anunciat el portaveu de la formació ecosobiranista, Josep Juaneda, a la roda de premsa feta a la màxima institució insular per donar explicacions sobre allò succeït en les darreres hores.

"Els consellers i diputats farem tot el que estigui a les nostres mans per aprovar la llei, però cal demanar al PSOE i a Unides Podem el model econòmic, territorial i d'illa que volen", ha dit Juaneda. I ha afegit: "Nosaltres ho tenim clar, per això deixam les nostres cadires, perquè creim que Mallorca no ha d'imposar-nos el model. Som coherents amb el que vàrem pactar el primer dia amb la resta de les formacions de l'equip de govern".

El portaveu de Més ha anat més enllà i ha assenyalat que no marxen per l'ajornament del ple, sinó perquè "el PSOE i Unides Podem han acceptat les amenaces del Govern balear: modificar el document abans de l'aprovació per ple, quan estava consensuat per tres partits de l'equip de govern" a Menorca.

Encara més contundent ha estat el vicepresident del Consell, Miquel Maria, qui directament ha acusat l'Executiu de Francina Armengol de "fer xantatge" per rebaixar el contingut de la llei. "Dimarts passat la presidenta [de Menorca] ens va dir que s'aproximava un xoc de trens i que si havia d'escollir entre el Govern i els seus socis a Menorca, s'enfrontaria a l'Executiu autonòmic", ha assegurat Maria.

Segons ha relatat el vicepresident, dimecres horabaixa varen intervenir els consellers de Medi Ambient, Miquel Mir, i de Presidència, Mercedes Garrido, per "plantejar el xantatge". Segons relata Maria, si desconvocaven el ple i donaven temps a negociar, el Govern balear retiraria l'informe negatiu sobre la llei. Així i tot, diu que no es tractava d'un informe com a tal, "sinó d'una nota jurídica d'urgència sense signar".

La tempesta política va esclatar diumenge, quan Més per Menorca va acusar en un comunicat els seus socis socialistes al Consell insular de "doblegar-se" davant les "pressions" del Govern pel que fa la proposició de llei. Llavors, ja varen avançar que donaven per "romput" el Pacte que aquest dilluns han formalitzat. Per part seva, els socialistes varen justificar que aplaçaven el ple per un informe desfavorable de l'Estat que posava en dubte la solidesa jurídica del document, que, per tant, s'havia de revisar. Més considera que el contingut d'aquest document és "fàcilment incorporable al text".

stats