Política 10/04/2022

Més per Menorca dona per "romput" el pacte al Consell

La formació ecosobiranista acusa els socialistes de "doblegar-se" davant les pressions de Palma pel que fa a la proposta de llei de Reserva de la Biosfera

ARA Balears
4 min
El conseller Miquel Maria i la presidenta del Consell Susana Mora han inaugurat el Congrés.

Més per Menorca acusa els seus socis sociailstes al Consell insular de "doblegar-se" davant les "pressions" del Govern pel que fa la proposició de llei de Reserva de la Biosfera. El que ha desencadenat els fets ha estat la desconvocatòria del ple extraordinari previst per a aquest dilluns, en què s'havia de debatre la qüestió, que ja s'havia consensuat. Ara, els ecosobiranistes donen per "romput" el pacte, segons han informat en una nota de premsa. Per part seva, els socialistes han expressat en un comunicat el seu "compromís" amb la llei i han apel·lat a un informe desfavorable de l'Estat que posa en dubte la solidesa jurídica del document, que, per tant, s'ha de revisar.

Segons Més, la suspensió d'aquest ple extraordinari s'ha produït quan "la proposta que es duia a votació ja havia estat aprovada per comissió informativa amb el vot a favor de tots els grups del govern insular -PSOE, Més per Menorca i Unides Podem- i va ser presentada als mitjans el 15 de març per la presidenta, Susana Mora, el conseller insular de Medi Ambient i Reserva de la Biosfera, Josep Juaneda, i la portaveu d'Unides Podem en el Consell Insular, Cristina Gómez". En aquella ocasió, els tres portaveus varen elogiar el consens obtingut i varen posar èmfasi en l'amplitud de la participació en el procés d'elaboració de la proposta, segons han apuntat.

A banda d'això, Més per Menorca ha acusat directament el Govern d'"interferir en la realització del ple" per "alterar i pervertir la lògica" amb la intenció que el Consell insular enviï al Parlament un text fet al seu gust". D'acord amb el vicepresident del Consell insular i coordinador general de MÉS per Menorca, Miquel Àngel Maria, "la pretensió del Govern no sols és insòlita i atempta contra l'autonomia del Consell, sinó que també és extemporània, perquè l'Executiu autonòmic ha conegut en tot moment l'estat de tramitació de la proposta". Maria ha fet referència a un "canvi de guió imposat per Palma" i ha recordat que l'adopció d'una llei a iniciativa d'un Consell Insular és un procés de "codecisió".

Els arguments de Més per Menorca

Des de Més per Menorca han assegurat que "no té gens de sentit" que es faci "marxa enrere, de manera precipitada", en aquesta acció respecte d'un text que ha passat tots els filtres procedimentals i disposa de tots els informes preceptius favorables. Per part seva, els socialistes han fet públic el seu "compromís" d'aprovar la llei amb la màxima solidesa jurídica.

El portaveu del grup al Consell Insular, Josep Juaneda, ha recordat que "l'elaboració d'una iniciativa legislativa relativa a Menorca Reserva de la Biosfera és un dels acords de govern signats el juliol de 2019 entre PSOE, Més per Menorca i UP". Juaneda ha apuntat que "aquesta maniobra de la presidenta del Consell Insular, pressionada pels seus superiors de Palma, constitueix una vulneració flagrant d'un dels acords clau en els quals reposa l'acord de governabilitat del Consell Insular" i ha afegit que, "desgraciadament, la presidenta i els consellers del PSOE han preferit posar per davant la lleialtat de partit a la lleialtat a l'acord gràcies al qual governen Menorca i, sobretot, per davant de la lleialtat als menorquins".

A banda d'això, asseguren que el Govern hauria encarregat "a correcuita" a l'Advocacia de la Comunitat Autònoma i al Ministeri per a la Transició Ecològica uns informes amb observacions en el text acordat.

Per això, diuen, davant la "gravetat" de l'incompliment i pel "vergonyós" acatament dels dictats del Govern autonòmic, Més per Menorca considera "trencat" el pacte de govern en el Consell insular de Menorca.

Els arguments dels socialistes

Minuts després del comunicat de Més, els socialistes han donat suport a la decisió "coherent i valenta" de Mora, posició que també ha adoptat la institució insular en un comunicat oficial.

Així, els socialistes han explicat que aquesta decisió és motivada per la presentació d’un informe jurídic del Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic que dictamina que existeix una possible incompatibilitat jurídica i competencial d’aquesta norma i que, per tant, s’ha d’esmenar per corregir els desequilibris que presenta.

Per això, diuen, el fet d’ajornar l’aprovació de la proposició de llei Menorca Reserva de Biosfera ha de suposar "una continuïtat de la feina feta fins ara", per tal que sigui una normativa adaptada a les necessitats de Menorca. A més, els socialistes han recordat que aquesta normativa "defensa i garanteix l’equilibri i el model de desenvolupament territorial i econòmic que defensa el PTI del 2003 i que es reforça amb la revisió actual, que s’aprovarà de manera definitiva enguany".

Per acabar, els socialistes estenen una mà i valoren "la trajectòria d’anys de consens de l’esquerra menorquina" i insisteixen que, "ara més que mai, Menorca necessita estabilitat política" per aconseguir tirar endavant la millor llei Menorca Reserva de la Biosfera.

Podem diu que està en mans de Més reconduir la situació

Unides Podem tampoc ha quedat enrere i ha assegurat que l'ajornament del ple extraordinari "no justifica que Més per Menorca doni per romput l'equip de govern" i que el seu partit "hi és per fer una política seriosa i compromesa, no per entrar en guerres internes".

Així ho ha dit la portaveu, Cristina Gómez, en declaracions a Europa Press. Ha remarcat que el seu soci de govern ha considerat romput l'equip del Consell Insular "per una qüestió de matisos", per la qual cosa "serà responsabilitat seva". A més, ha emfatitzat que en aquests moments, "en un context de crisi internacional, que acaba afectant el dia a dia local", tots els partits haurien de mostrar un perfil de serietat i compromís.

Per la portaveu d'Unides Podem en el Consell de Menorca, el discurs de MÉS -"xerrant de pressions" al PSOE menorquí des de Palma per ajornar el ple en el qual s'hauria de debatre la PNL de la Reserva de la Biosfera- és "l'habitual d'alguns partits". En aquest sentit, ha dit que és un "relat hegemònic, de víctimes", ja que "en cap cas hi ha hagut aquestes pressions".

stats