Política 11/04/2022

Ciutadans ofereix al PSIB i el PP de Menorca un pacte de govern davant la crisi entre socis

Els consellers i directors insulars ecosobiranistes han presentat la dimissió de l'Executiu aquest dilluns

3 min
La portaveu de Ciutadans, Patricia Guasp

PalmaDavant la dimissió en bloc aquest dilluns dels consellers i directors insulars de Més per Menorca en el Consell Insular, que porta a un govern en minoria entre el PSIB i Unides Podem, Ciutadans ha mogut fitxa ràpidament i ha oferit un acord de governabilitat als socialistes i al PP "per donar estabilitat a Menorca". La líder de Ciutadans a les Illes, Patricia Guasp, ja ha anunciat en roda de premsa que al llarg del dia es posarà en contacte amb els dos partits per oferir el pacte de govern. "Deman responsabilitat a la presidenta de les Balears, Francina Armengol, que no accepti els xantatges dels nacionalistes. MÉS per Mallorca i i Més per Menorca són mals companys de viatge", ha apuntat.

La crisi de l'executiu menorquí va esclatar aquest cap de setmana, davant la decisió de la presidenta del Consell, Susana Mora (PSIB), d'ajornar el ple en què s'havia d'aprovar l'avantprojecte de la llei Reserva de la Biosfera. Els ecosobiranistes de Menorca denuncien que Mora s'ha "doblegat" a les "pressions" de Palma. "Creim que Mallorca no ha d'imposar-nos el model", ha sostingut aquest dilluns el portaveu de Més per Menorca al Consell Insular, Josep Juaneda.

Els portaveus parlamentaris illencs del PSIB i Unides Podem, Pilar Costa i Esperança Sans, respectivament, han justificat la decisió de Mora. "Hi ha discrepàncies des del punt de vista tècnic i jurídic, i la presidenta del Consell, amb bon criteri, ha decidit que s'han de prendre dies o setmanes per donar solucions", ha exposat Costa. "Tots els grups polítics anam treballant amb la llei des de fa temps, hi ha un compromís del PSIB en aquest sentit", ha afegit. Amb tot, la portaveu socialista ha remarcat el seu convenciment que els tres partits "estarem en plena disposició" per reprendre el diàleg. Per la seva banda, Sans s'ha sumat a les posicions del PSIB i de la portaveu de Podem al Consell, Cristina Gómez. "Hi ha qüestions jurídiques que s'han d'acabar de polir, i el millor lloc per fer-ho és Menorca", ha declarat, i ha afegit que la decisió de Més per Menorca "no té justificació".

MÉS per Mallorca ja havia anunciat aquest dilluns, abans de la roda de premsa del seu portaveu parlamentari, Miquel Ensenyat, el seu suport als ecosobiranistes menorquins. "Hem vist un cert sucursalisme del PSOE de Menorca, que és qui ha provocat la crisi", ha lamentat Ensenyat. Les dues formacions mantenen que Mora s'ha supeditat al PSIB de Mallorca en la seva decisió d'ajornar el ple. S'ha conegut que la consellera de Presidència, Mercedes Garrido, i el conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, varen viatjar a Menorca per parlar amb els representants del Pacte del Consell Insular. Ensenyat ha explicat que la presència de Mir no era per pressionar, sinó per "mediar". "Són ells que s'han d'entendre, l'acord s'ha de reconduir", ha demanat, referint-se als partits que fins ara formaven l'executiu de Menorca.

Ressò al Pacte balear

Més per Menorca és un dels partits que ha donat suport al Pacte al llarg de la legislatura, però el trencament del govern insular per "presumptes" interferències dels socialistes de Mallorca podria tenir ressò a l'Executiu balear, on està present MÉS per Mallorca. El portaveu parlamentari d'El Pi, Josep Melià, ha destacat que el Pacte pot "perdre força i solidesa", tot i que el "Govern té majoria absoluta sense els diputats de Més per Menorca". Melià s'ha posicionat al costat dels ecosobiranistes menorquins, criticant que el PSIB "està massa acostumat a fer i desfer al seu criteri", i en el cas de Podem els ha titllat de "xotets de cordeta" dels socialistes. "Hi ha una fartada de Més per Menorca per la manera de funcionar, que no és prou respectuosa amb els components del Govern", ha apuntat.

stats