Política 02/10/2019

Casado exigeix a Sánchez que el PSC doni suport a la moció de censura contra Torra si vol ser "creïble"

Dona la "benvinguda" a Sánchez si està sospesant aplicar la Llei de Seguretat Nacional

Ara
4 min

MadridEl líder del PP, Pablo Casado, ha assegurat aquest dimecres que si el cap de l'executiu espanyol en funcions, Pedro Sánchez, vol ser "creïble" en les seves propostes davant el que està passant a Catalunya, ha de donar suport a la moció de censura contra el president de la Generalitat, Quim Torra, "trencar" els seus pactes amb els independentistes en ajuntaments i a la Diputació de Barcelona i aplicar de seguida lleis com la de seguretat nacional.

El màxim dirigent dels populars ha demanat que els socialistes catalans donin suport a la moció de censura contra Torra que el PP "ja va demanar fa dos anys" però que llavors no va presentar el partit d'Albert Rivera. Segons ha afegit, la seva formació sí que va donar suport a aquesta iniciativa per intentar "fer fora Torra de la presidència de la Generalitat" amb un procediment establert i "sense necessitat d'aplicar el 155".

El PP català es reuneix aquest dijous amb Ciutadans

De fet, els populars són els que van proposar, també, la moció de censura contra Torra que Ciutadans finalment va presentar aquesta setmana -tot i que en un inici va mostrar-s'hi en contra-. "No volem que sigui un míting o un postureig", ha afirmat el president del PP a Catalunya, Alejandro Fernández, que ha insistit en que intentarà trobar els suports necessaris perquè tiri endavant la iniciativa, malgrat que el PSC ja ha anunciat que s'abstindrà i els comuns hi votaran en contra.

Fernández ha explicat que aquest matí ha trucat a la presidenta dels comuns, Jéssica Albiach, qui li ha traslladat el seu vot en contra. "Crec que s'equivoquen. Tenien la possibilitat de recuperar l'esperit del 6 i 7 de setembre", ha assegurat, després de defensar el posicionament de l'exdiputat Joan Coscubiela. Aquesta tarda, està previst que el Alejandro Fernández es reuneixi amb el líder del PSC, Miquel Iceta, i demà al migdia amb els representants de Ciutadans.

Aplicar la llei de seguretat nacional

Sobre l'aplicació de la Llei de Seguretat Nacional, ha saludat que el govern socialista pugui estar-se plantejant la seva aplicació com ha sol·licitat el PP. "Benvingut", ha respost concís Casado quan li han preguntat com valora que el president del govern espanyol sospesi la possibilitat d'aplicar aquesta norma si s'agreuja la tensió a Catalunya. El PP considera que aquesta norma es pot aplicar amb caràcter immediat davant del procés més complex que suposa activar l'article 155 de la Constitució.

Casado ha demanat a Sánchez que apliqui la legislació que "ja està en vigor" com la Llei de Seguretat Nacional, una norma que "va aprovar el PP en solitari i que per a aquestes situacions és fonamental" perquè, segons ha subratllat, diu que l'Estat pot "coordinar totes les forces i cossos de seguretat de l'Estat" i això "inclou la Policia Nacional i la Guàrdia Civil però també als Mossos i les guàrdies urbanes".

A més, ha indicat que aquesta llei podria "tancar la mal anomenada agència d'intel·ligència catalana, que no hauria d'existir". "Això es pot aplicar divendres mateix en consell de ministres i m'alegro que, encara que sigui a través de la premsa, ens hagin contestat el que fa dos dies deien que era un disbarat", ha assegurat.

En una entrevista a la cadena Cope, Casado ha explicat que ja han passat per l'"experiència" del 155 i que han pogut comprovar com el Tribunal Constitucional "en va limitar l'inici i va deixar clar que ha de tenir un termini que es compleixi". "Si per fi Pedro Sánchez s'adona que ha de prendre el control de l'administració a Catalunya, ha de passar certs procediments", ha assenyalat.

Dit això, ha subratllat que el primer que ha de fer i encara "no ha fet" és recórrer les resolucions "gravíssimes" del Parlament de Catalunya contra la Guàrdia Civil i apel·lant a la "desobediència civil". "Una vegada que es recorrin, el TC enviarà un requeriment al senyor Torra o al Parlament per veure si ho compleix. I quan s'incompleixi, és quan el consell de ministres envia el seu i s'inicia el procediment del 155", ha relatat.

Judici exemplar

Davant les mobilitzacions que s'han produït a Catalunya coincidint amb l'aniversari de l'1-O, el president dels populars ha destacat que la llei és la que els preserva a tots "de la jungla", perquè si no hi ha llei "no existeix ni seguretat ni llibertat". Per aquest motiu, ha enviat un missatge d'"esperança i tranquil·litat" perquè a Espanya "es compleix la llei i l'estat de dret funciona". "I crec que el judici als presumptes delinqüents que han donat aquest cop a la legalitat és un bon exemple, un judici exemplar, amb una vista oral i instrucció exemplar que tindrà una sentència que tots hem de respectar", ha afirmat.

Casado ha dit que ara cal "parlar d'una reconciliació" i fer veure que la Constitució és "un marc de convivència excel·lent" i té "dos pares catalans". Segons ha afegit, Espanya és "un país meravellós, un dels més descentralitzats del món, i a Catalunya li anava molt millor quan no tenia "aquest tipus de derives independentistes en l'agenda política".

En aquest sentit, ha indicat que si el PP arriba al govern d'Espanya, a més de fer complir la llei, llançarà una "agenda de futur" que anomenen 'Llibre blanc' per parlar de cultura, educació, serveis socials, puixança econòmica i turisme . Es tracta, ha prosseguit, d'una "Catalunya mediterrània que il·lumini el món". "Això és el que estem traçant amb experts per al nostre programa si hi ha eleccions autonòmiques i per posar en pràctica quan arribem al govern d'Espanya", ha conclòs.

stats