Corrupció
Política 14/04/2021

El cap de la UDEF ratifica la comptabilitat en B del PP al judici contra Bárcenas

Morocho assegura que el partit "fraccionava" ingressos per donar-los "aparença de legalitat"

3 min
El cap de la UDEF de la Policia Nacional, Manuel Morocho, a la comissió d'investigació del cas Kitchen del Congrés

MadridL'ariet contra la Gürtel, el cap de la unitat de delinqüència econòmica i fiscal de la Policia Nacional, Manuel Morocho, ha ratificat aquest dimecres que el PP gestionava una comptabilitat en B. Ho ha fet en la seva declaració com a testimoni pèrit al judici que té lloc a l'Audiència Nacional, amb l'extresorer de la formació conservadora Luis Bárcenas com a principal acusat. Morocho, que ja va despertar les simpaties dels principals partits d'esquerres i sobiranistes fa unes setmanes, quan va declarar a la comissió d'investigació sobre el cas Kitchen al Congrés, ha tornat a parlar clar contra el PP. Entraven donacions en efectiu que, posteriorment, es redirigien a la comptabilitat oficial a través d'ingressos fraccionats per donar "aparença de legalitat" a les operacions, ha asseverat.

En la primera sessió del judici oral dedicada a la prova pericial, fins a sis membres de la unitat de policia judicial encarregada d'investigar els papers de Bárcenas han ratificat els seus informes que han alimentat la causa. La conclusió expressada per Morocho i els altres policies és que les anotacions del també exgerent del PP són "coherents" amb l'anàlisi de la comptabilitat oficial del partit. Una correlació "directa, temporal, quantitativa i objectiva", ha dit. Les mateixes quantitats que reflecteixen els documents manuscrits tenen recorregut en ingressos en diversos comptes bancaris de la formació política, han conclòs els compareixents, per bé que hi pogués haver algun "desajust" a causa de la manera "rudimentària" en què Bárcenas gestionava les entrades i sortides de diners.

Morocho ha recordat les coincidències de "catorze sortides de la comptabilitat en B amb el compte de donacions anònimes" del PP, totes elles en efectiu excepte una que es va fer mitjançant un xec. Algunes de les quantitats després s'utilitzaven per a finalitats com la compra de la seu del partit a la Rioja, la reforma de la de Biscaia o per un embargament que el PP va haver d'afrontar a Pontevedra, ha relatat l'investigador. Tot i que l'advocada que representa el partit conservador al judici ha intentant desacreditar els papers de Bárcenas, Morocho ha dit que la metodologia que va seguir la seva unitat va ser la mateixa que en altres casos en què s'ha indagat sobre "estructures delictives".

Un dels fets concrets investigats és la compra amb diner negre d'accions del mitjà digital Libertad Digital. Morocho ha explicat que una sortida de 139.700 euros registrada als papers de Bárcenas es correspon amb el valor de l'adquisició de 1.270 participacions de l'esmentat grup per part de l'extresorer Álvaro Lapuerta. Uns títols que, posteriorment, acabaria venent a Libertad Digital per 209.550 euros, uns diners que es desconeix on van acabar. Probablement, ha suggerit el policia, en va fer ús Lapuerta en l'àmbit de la seva "vida personal". Aquest dijous continuarà la declaració dels investigadors i s'abordarà tot el que té a veure amb el pagament de la reforma de la seu del carrer Génova 13, que és la part troncal de la causa judicial.

Gürtel i la caixa B

Morocho també ha remarcat que alguns diners que van entrar i sortir de la caixa B van estar relacionats amb les empreses de Francisco Correa, líder de la trama Gürtel, jutjada en la seva primera època a l'Audiència Nacional el 2018. El cap de la UDEF va ser una de les persones que hi van estar al darrere i ha recordat que en la sentència d'aquell judici ja es va ratificar la connexió entre el PP i les empreses de Correa a través de la caixa B. Tal com va fer fa uns dies al Congrés, l'investigador ha recordat que ha patit denúncies i querelles de persones investigades per l'entramat corrupte i que se'l va intentar apartar de la investigació de la Gürtel. Fins i tot se'l va reubicar a la direcció adjunta operativa de la Policia Nacional a les ordres d'Eugenio Pino, un dels protagonistes de la brigada parapolicial que es va crear sota el mandat de Jorge Fernández Díaz al ministeri de l'Interior.

stats