Felip VI i Pedro Sánchez visiten la planta de Seat de Martorell entre protestes minoritàries de l'independentisme

Menys d'una trentena de manifestants secunden les mobilitzacions de l'ANC, Òmnium i els CDR

Germán Aranda
2 min
La comitiva del rei entrant per un dels accessos a Seat

La visita de Felip VI avui la planta de Seat de Martorell amb motiu del 70è aniversari de la marca després que el govern espanyol anunciés aquest dijous que posarà "a prop" del municipi la primera planta de l'Estat de bateries per al cotxe elèctric és més plàcida que les anteriors visites del monarca a Catalunya. Menys d'una cinquantena de persones han secundat les crides de l'ANC, Òmnium i els CDR a les mobilitzacions contra la seva presència. L’ANC i Òmnium Cultural han desplegat diferents pancartes en diversos ponts de l’AP-7 i l’A-2 sota el lema "Catalunya no té rei", en el marc de la campanya que impulsen contra la monarquia. El CDR del Baix Llobregat, que havia convocat a la plaça Joan Sarrats, s'ha unit després a la concentració de les entitats sobiranistes.

Elisenda Paluzie, presidenta de l’ANC, ha justificat la poca presència a les concentracions contra el rei davant la planta de Martorell perquè “l’acció convocada no era una mobilització, sinó una penjada de pancartes”. La màxima dirigent de l'entitat ha explicat que en un primer moment els Mossos no els han deixat penjar dues de les quatre pancartes malgrat era “una acció informada”, però finalment els han autoritzat després de fer “les trucades pertinents”.

Sigui com sigui, aquesta ha estat de llarg la protesta més minoritària contra el monarca en les visites que ha anat fent a Catalunya des que va pronunciar el seu polèmic discurs el 3-0, en què va alar la via repressiva i es va oposar a obrir cap mena de diàleg amb el Govern.

Acompanyats de la ministra d'Indústria, Reyes Maroto, s'espera que el rei i el president espanyol, Pedro Sánchez, donin més detalls sobre l'enigma de la ubicació durant els seus discursos. Fonts de la conselleria d’Empresa han assegurat que ningú els havia notificat res, malgrat que sí que hi ha hagut diferents converses per parlar de la necessitat d’una planta de bateries. A més, aquestes fonts han indicat que el projecte està vinculat als fons europeus, que controla totalment la Moncloa sense donar-ne gaire informació. En canvi, fonts d’Economia han assegurat que sí que estaven al cas del projecte, que ha estat molt ben rebut, i han assegurat que el vicepresident en funcions, Pere Aragonès, havia mantingut converses sobre el tema. Aquestes fonts han assegurat que el projecte, sense nom, estava dins dels 27 que va presentar el Govern com a candidats als fons europeus. Ni Pere Aragonès ni Ramon Tremosa aniran a l’acte amb el rei i Pedro Sánchez a Seat, tot i que “hi haurà representació del Govern”, segons fonts de l’executiu.

stats